x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Isărescu: Detensionarea situaţiei politice ne ajută, dar Europa nu se va calma

Isărescu: Detensionarea situaţiei politice ne ajută, dar Europa nu se va calma

02 Aug 2012   •   13:22
Isărescu: Detensionarea situaţiei politice ne ajută, dar Europa nu se va calma

Detensionarea situatiei politice interne ar ajuta foarte mult economia romaneasca prin revenirea increderii investitorilor straini, intrucat situatia financiara din Europa nu se va calma in urmatoarele saptamani, a declarat, joi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Intrucat nu vedem in saptamaniile viitoare o calmare a situatiei financiare europene, suntem in fata unor decizii majore pe care le vor lua in perioada urmatoare, probabilitatea este mare ca presiunile sa continue si, in consecinta, o clarificare, o detensionare a situatiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult, ar reveni increderea investitorilor", a spus Isarescu.

El a aratat ca "nu toti investitorii vor sa plece", multi fiind angajati pe termen lung in economia romaneasca si cu planuri de investitii, iar o clarificare a situatiei politice "ne-ar ajuta foarte mult".

In comunicatul Consiliului de administratie, BNR a notat ca incertitudinea legat' de solutionarea durabila a crizei datoriilor suverane din zona euro suprapusa persistentei tensiunilor politice interne, genereaza iesiri nete de capital cu impact nefavorabil asupra cursului de schimb al leului.

Decelerarea ritmului de crestere a imprumuturilor in valuta a condus totodata la o temperare a expansiunii creditului acordat sectorului privat.

Cursul de schimb a revenit joi peste nivelul de 4,6 lei/euro, dupa ce la inceputul saptamanii a avut o usoara revigorare.

Nivelul maxim istoric pentru euro a fost atins pe piata interbancara saptamana trecuta, marti, la 4,65 lei/euro, iar la nivelul referintei recordul a fost de 4,6397 lei/euro. Cursul BNR de joi este la distanta de trei bani fata de nivelul record.

Moneda nationala s-a apreciat puternic luni, dupa ce primele date de la referendumul de demitere a presedintelui Basescu au aratat ca nu se va indeplini cvorumul de 50% plus unu. Cei mai multi jucatori straini au ales sa-si inchida din pozitii, insa dealerii nu au exclus si o prezenta discreta a BNR.

×