x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Istoria ecologiştilor

Istoria ecologiştilor

de Anca Aldea    |    18 Iul 2007   •   00:00
Istoria ecologiştilor
Sursa foto: BAY ISMOYO/

Organizaţia neguvernamentală Greenpeace şi-a intins tentaculele, de-a lungul anilor, in 40 de ţări din toate colţurile lumii, chiar şi acolo unde mentalitatea omului este mai puţin flexibilă.

Organizaţia neguvernamentală Greenpeace şi-a intins tentaculele, de-a lungul anilor, in 40 de ţări din toate colţurile lumii, chiar şi acolo unde mentalitatea omului este mai puţin flexibilă.

Pentru că şi-a propus să schimbe atitudini şi comportamente, să protejeze şi să conserve mediul inconjurător şi să promoveze pacea, această organizaţie independentă duce campanii pentru apărarea oceanelor, protejarea pădurilor vechi ale Globului, catalizarea revoluţiei energetice, dezarmare şi pace, crearea unui viitor fără toxine şi coordonarea unor campanii de promovare a agriculturii durabile. Povestea Greenpeace a inceput in 1971 in Vancouver, Canada, unde mai mulţi oameni şi-au propus să iasă in larg cu un cuter pescăresc pentru a protesta impotriva testelor atomice americane. "Let’s make it a green peace" ("să facem pace verde", in trad.) a fost motoul primilor membri ai organizaţiei ecologiste, care au reuşit să oprească, in acelaşi an, experimentele nucleare. In 1972 a avut loc prima acţiune impotriva testelor nucleare franceze, in apele Pacificului de Nord. Francezii s-au lăsat mai greu de induplecat, astfel că ecologiştii nu au reuşit decăt trei ani mai tărziu să pună capăt acestor acţiuni din Pacific. In 1975, activiştii Greenpeace au organizat primele acţiuni impotriva vănătorii de balene. Mai mulţi membri ai organizaţiei s-au interpus intre harpoanele vănătorilor şi balene. După nouă ani, a intrat in vigoare o interdicţie internaţională impotriva vănătorii de balene. Ecouri ale eforturilor acestor oameni care se luptau cu semenii lor pentru a proteja Planeta fac inconjurul lumii, astfel că "pe la mijlocul anilor ’70 un vraci indian din tribul Cree a acordat Greenpeace titlul de onoare «Rainbow Warriors» («Luptătorii curcubeului», in trad.). vraciul s-a ghidat după o profeţie a unei indience Cree numită Eyes of Fire («Ochi de Foc»), care a spus că «atunci cănd Pămăntul este bolnav şi se stinge, se vor strănge oameni din toate colţurile Planetei pentru a-l salva de la poluare şi de la distrugere. Aceştia vor fi luptătorii curcubeului»".

REZIDUURI ATOMICE. La sfărşitul anilor ’70, vaporul "Greenpeace Rainbow Warrior" a impiedicat aruncarea de reziduuri atomice in Atlantic. In 1983, s-a luat o decizie internaţională prin care era interzisă deversarea, timp de zece ani, a reziduurilor atomice in apele oceanului. La inceputul anilor ’80, Greenpeace a demarat o campanie impotriva deşeurilor şi a poluării aerului şi apei. In 1985, serviciile secrete franceze au aruncat in aer vaporul "Rainbow Warrior", in zona Aucklandului. Ambarcaţiunea se indrepta spre atolul Mururoa pentru a impiedica testele nucleare franceze. Fotograful Greenpeace Fernando Perreira şi-a pierdut atunci viaţa.

In 1987, Greenpeace a deschis o staţie de cercetări in Antarctica. Tot in acelaşi an a fost oprită arderea deşeurilor toxice din Marea Nordului, iar in 1989 a fost stopată deversarea de acizi lichizi in apele aceleiaşi mări. In acelaşi an, organizaţia ecologistă a demarat lupta pentru protecţia pădurilor seculare.

In 1993 a fost adoptată o interdicţie internaţională referitoare la aruncarea de deşeuri toxice in mările planetei. Un an mai tărziu, se interzic transporturile de deşeuri toxice din statele industrializate in statele din Est şi in ţările lumii a treia. In 2001, comunitatea internaţională a decis stoparea producerii şi utilizării substanţelor nocive pe termen lung pentru mediul inconjurător. In ultimii 20 de ani, Greenpeace a reuşit să pună sub protecţie un teritoriu uriaş acoperit de păduri seculare din Canada. In 1999, in urma unei campanii susţinute a Greenpeace, autorităţile braziliene au inăsprit legile impotriva defrişării ilegale. Concomitent, Greenpeace a inceput un proiect amplu pentru climă. In 1990, eforturile organizaţiei au fost incununate atunci cănd comunitatea internaţională a adoptat o serie de reguli prin care se interzicea folosirea FCKW, o substanţă care distruge stratul de ozon. In colaborare cu o firmă germană, Greenpeace a prezentat, in 1992, primul frigider ecologic - Greenfreeze. Apărarea apelor mărilor a rămas, de la bun inceput, o piatră de temelie pentru Greenpeace. In 1998, după 15 ani de campanie Greenpeace, UE a anunţat interzicea năvoadelor plutitoare la bordul flotei europene de pescuit. Mijlocul anilor ’90 reprezintă startul luptei impotriva utilizării ingineriei genetice in agricultură şi in alimentaţia umană. Presiunile ecologiştilor au fost atăt de mari, incăt Austria devine primul stat, in 1997, care a interzis importul de porumb manipulat genetic. Romănia se află şi ea pe lista ţărilor care au interzis cultivarea cel puţin a unei plante modificate genetic (MG). Incepănd cu ianuarie 2007, la presiunile Bruxellesului şi ale ecologiştilor, in Romănia a fost interzisă cultivarea soiei transgenice, după ce s-a descoperit că această plantă modificată a fost total scăpatăws de sub control.

FLOTA. Povestea Greenpeace este inseparabil legată de utilizarea şi succesul navelor sale. Incepănd din 1971, cănd a fost lansată la apă prima navă a organizaţiei - "Phyllis Cormack" - , lumea-ntreagă a avut ocazia să vadă curcubeul purtat de toate vasele Greenpeace, ca simbol al luptei impotriva distrugerii mediului. Flota Greenpeace este astăzi prezentă pe toate oceanele globului.

In Romănia

In aprilie 2002, declaraţia Greenpeace referitoare la parcul Dracula, ce trebuia construit la Sighişoara, a ajutat la oprirea proiectului, ce presupunea distrugerea unor păduri seculare de stejari. In noiembrie, Greenpeace face lobby pe lăngă miniştrii responsabili, cu scopul de a prezenta proiectele prioritare pentru reducerea poluării de la activităţile miniere din regiunea Baia Mare şi pentru a găsi sponsori pentru aceste proiecte. In august 2003 are loc Tisa Tour: activiştii Greenpeace coboară pe cursul Someşului de la Dej la Satu-Mare pe o plută construită de ei, cu scopul de a atrage atenţia asupra poluării continue a răului. In noiembrie 2003, Greenpeace in colaborare cu alte ONG-uri protestează la Mitropolia din Bucureşti. Biserica Ortodoxă Romănă se pronunţă impotriva vănzării proprietăţilor din Roşia Montană. In vara lui 2004 are loc Turul "Salvaţi Roşia Montană". In decembrie acelaşi an demarează campania pentru protejarea pădurilor virgine din Romănia. In august 2005 - Tur de testare in intreaga ţară pentru descoperirea organismelor modificate genetic ilegale. Culturi ilegale de soia sunt găsite in zece judeţe. Greenpeace s-a implicat şi in cazul Drumului Naţional 66 A din Retezat, "Drumul lui Băsescu".

×
Subiecte în articol: verde! greenpeace impotriva