x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jandarmeria: Nu putem face o delimitare între cei care au intenţii bune şi cei care vin să se bată cu jandarmii

Jandarmeria: Nu putem face o delimitare între cei care au intenţii bune şi cei care vin să se bată cu jandarmii

16 Ian 2012   •   08:28
Jandarmeria: Nu putem face o delimitare între cei care au intenţii bune şi cei care vin să se bată cu jandarmii

Reprezentantii Jandarmeriei Romane au facut un bilant al protestelor care au avut loc ieri in capitala. Acestia au facut un apel la cei care vin sa protesteze civilizat sa se delimiteze de persoanele care vin sa se bata cu jandarmii.

Au fost distruse sedii de banci, magazine, ATM-uri, o masina a Politiei Locale a fost incendiata in intregime, au fost arse statii RATB, jardiniere, panouri publicitare, cabine telefonice. Pavajul a fost distrus pe 3 strazi, Teatrul National a fost vandalizat, semafoarele au disparut pur si simplu din intersectii.

Pe 400 de metri de bulevard au disparut gardurile de metal. 7 semne de circulatie au fost fost smulse din asfalt. De pe opt strazi s-au scos bordurile sau pietrele cubice din pavaj. 15 stalpi de iluminat au fost pusi la pamant. 6 semafoare au fost distruse, 4 disparand chiar de la fata locului, ca sI cand nu ar fi existat. 22 de cosuri de gunoi au fost folosite drept "grenade' de lupta. Balustradele metalice de la Muzeul de Istorie au fost rupte, iar trei sedii ale bancilor din centrul Capitalei au geamurile sparte. Nu au scapat nici bancomatele, 4 la numar, dar nici magazinele mari din centrul comercial Unirii. Cateva restaurante din zona au de asemenea geamurile distruse. 8 panouri publicitare au ars, 5 chioscuri de ziare au fost incendiate.

"Aseara au fost identificati si suporteri ai echipei de fotbal Petrolul, Lupii Galbeni. Au fost si cazuri izolate unde jandarmii au facut exces de zel, insa si ei trebuie intelesi pentru ca au stat o lunga perioada de timp in strada. Noi nu avem cum sa facem o delimitare intre cei care au intentii bune si cei care vin sa se bata cu jandarmii si sa faca acte de vandalism. De aceea, persoanele care vor sa protesteze civilizat sa o faca in locurile special amenajate de jandarmi", a declarat colonelul Aurel Moise, seful Directiei Ordine si Siguranta Publica din Jandarmeria Romana, care a precizat ca valoarea pagubelor la nivelul institutiei se ridica la 150.000 de lei.

“La nivel national au participat 8.700 de persoane care au protestat in 41 de orase.Tot la nivel national, jandarmii au asigurat linistea publica cu 2.000 de luptatori. In Bucuresti, grupuri de manifestanti violenti s-au infiltrat printre protestatarii pasnici.Violentele trebuie sa inceteze', a continuat Aurel Moise. Potrivit acestuia, in urma protestelor, zece jandarmi au avut nevoie de ingrijiri medicale, doi dintre acestia avand nevoie de internare.

"Rolul jandarmilor a fost inteles in toate judetele. Jandarmii au intervenit numai cand persoane si jandarmi au fost agresati si raniti", a mai spus Moise, intr-o conferinta de presa.

Din cele 283 de persoane conduse la sectiile de politie, opt au fost identificati din grupul celor de la Petrolul. La nivelul echipelor de fotbal din Capitala, reprezentantii Jandarmeriei nu au putut preciza un numar exact al celor care au actionat la protestele din centrul Capitalei.

Si Pompierii au suferit pagube in urma protestelor din Capitala. "Din nefericire, avem pagube. O autospeciala a fost atacata de protestatari, fiind avariata in procent de 80%, iar o autospeciala atacata cu pietre. Pagubele ajung la suma 5.500 de lei. ISU a actionat pt acordarea primului ajutor in 45 de cazuri. Nu au fost pompieri care sa fi suferit in urma acestor proteste", a declarat reprezentantul Pompierilor. (V.M.)

×