Mii de sindicalişti veniţi din toată ţara au protestat în Piaţa Constituţiei, lângă Parlament, nemulţumiţi de prevederile noului Cod al Muncii pe care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea. Gestul guvernanţilor a fost sancţionat nu numai de sindicalişti, ci şi de Opoziţie, care a depus o moţiune de cenzură dezbătută tot ieri în Parlament. Sindicaliştii au începutul mitingul intonând "Deşteaptă-te, române!" şi cerându-le bucureştenilor să iasă în stradă. Dumitru Costin, preşedintele BNS, a deschis oficial mitingul sindicatelor, propunând românilor să înlocuiască orice formulă de salut prin "Jos guvernul Boc!", pentru a le arăta astfel celor de la conducerea ţării cât de mult sunt "iubiţi" de popor. "Avem un guvern incompetent, care-şi urăşte sincer cetăţenii. Ar trebui să schimbăm formula de salut, să nu mai spunem, când ne întâlnim pe stradă, bună ziua, ci Jos guvernul Boc!", a spus Costin sindicaliştilor aflaţi în piaţă, de la tribuna oficială.
În Piaţa Constituţiei au participat la miting peste 10.000 de sindicalişti (8.000, potrivit Jandarmeriei, în momentul maxim al manifestaţiei) din toate cele cinci confederaţii, veniţi din toată ţara. Sindicaliştii au bannere pe care scrie "Salvaţi Codul Muncii", "Jos sclavia lui Băsescu! Ne întoarcem la Ceauşescu?", "Băsescu, Boc, România/ Codul muncii e sclavia; să vă scufundaţi bine!" şi scandează "Demisia", "Jos Băsescu", "Jos Guvernul Boc", "Lăsaţi-ne", "Jos, jos, jos guvernul mincinos", "Nu sclaviei la locul de muncă". Unul dintre protestatari a venit la miting îmbrăcat în sperietoare de ciori, cu lanţuri legate de mâini, cu o hârtie prinsă de brâu pe care scrie "profesor de română" şi cu un banner cu mesajul "Să muriţi bine!", iar un altul este costumat în moarte şi are o coasă în mână. La miting au participat şi lucrători din mediul privat şi din instituţii bugetare, pensionari, studenţi şi cadre militare în rezervă.
Mulţi protestatari au plecat până la ora 16:00, când s-a închis oficial mitingul, în ciuda apelurilor liderilor sindicali la solidaritate. "Probabil că azi majoritatea parlamentară care i-a susţinut şi îi susţine în continuare va uita pentru ce au fost trimişi în Parlament şi vor vota împotriva moţiunii. Să nu uite că ne vor chema din nou la urne şi atunci o să-i ştergem din cartea de istorie. Din acest Cod al Muncii pe care ei vor să-l promoveze ni se spune să plecăm din ţară. Porţile ţării sunt deschise, aşa că plecaţi pentru că la voi în ţară legislaţia este la pământ, sănătatea, învăţământul, protecţia socială sunt la pământ. Decât să plecăm noi mai bine să plece ei. Jos Guvernul!", a declarat liderul BNS, Dumitru Costin. La miting a fost prezent şi Josef Niemiec, secretar general adjunct al Confederaţiei Europene al Sindicatelor, precum şi secretarul general al Federaţiei Internaţionale a Sindicatelor.
"Suntem aici pentru a vă susţine. Am intervenit deja la Guvernul dumneavoastră, susţinând că actuala formă a Codului muncii încalcă drepturi internaţionale şi europene", a spus Josef Niemiec.
Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a făcut, la rândul său, apel al solidaritate, spunând că este singurul lucru care le-a mai rămas salariaţilor şi că, indiferent de rezultatul moţiunii, protestatarii se vor întoarce acasă şi se vor pregăti pentru greva generală. "Conflictul nostru cu Guvernul Boc, care durează de luni de zile, azi ar fi trebuit să înceteze prin votarea moţiunii şi demiterea Guvernului. Dar parlamentarilor pe care noi i-am votat le este frică că le stricăm afacerile, de aceea sunt împotriva noastră, ca şi guvernanţii, care vor să distrugă mişcarea sindicală şi atacă liderii sindicali, noi fiind singura forţă de opoziţie corectă care a mai rămas. De aceea, sindicatele trebuie desfiinţate, liderii sindicali huliţi, iar angajaţii sunt disponibilizaţi. Am asistat cum ne-au tăiat salariile, cum ne-au diminuat pensiile, cum au tăiat alte drepturi sociale, dar acum e prea mult. Un Cod al Muncii care a funcţionat 20 de ani şi care nu a afectat relaţiile de muncă azi trebuie să fie desfiinţat. Nu vom accepta acest lucru. Ne vom întoarce acasă, vom strânge semnături şi vom declanşa greva generală", a spus Marius Petcu. "Ceea ce vor ei astăzi să facă în Parlament este să distrugă drepturile lucrătorilor în România. Vor să ne facă sclavii angajatorilor. Dacă mâine n-o să-i placă angajatorului ochii dumneavoastră, va putea să vă dea afară fără să răspundă cu nimic. Poimâine, dacă se votează acest nou Cod al Muncii, vom avea trei sferturi dintre salariaţi salariul minim pe economie", şi-a început discursul Bogdan Hossu, liderul CNS Cartel Alfa, amintind că, dacă parlamentarii nu vor vota astăzi în favoarea salariaţilor, "le vom face vizite la ei acasă, să le amintim că ştiu unde stau". Hossu a mai spus că noua legislaţie a muncii este gândită în favoarea patronatelor, în special a multinaţionalelor. Între discursurile liderilor sindicali s-au urcat pe sccenă şi artişti solidari cu manifestanţii – Unchiu’ Sapro şi Ducu Bertzi – care au cântat pentru moţiune. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Florin Hulea, pe parcursul mitingului, opt persoane au avut nevoie de îngirjiri medicale, dintre care două au fost transportate la Spitalul Universitar.
Grevă de două ore la CFR
Lucrătorii CFR au făcut ieri grevă de avertisment în toată ţara, între orele 7:00 şi 9:00, în semn de solidaritate cu protestul confederaţiilor sindicale împotriva noului cod al muncii. Aproape 22.000 de feroviari au participat la greva de avertisment, fiind nemulţumiţi de faptul că nu au semnat contractele colective de muncă expirate la 31 ianuarie şi de instabilitatea locurilor de muncă. Impiegatul de mişcare din Gara Braşov a fost singurul care a refuzat sa ia parte la protest, trenurile plecând normal din această staţie. "Noi bănuim că asupra sa au fost făcute presiuni din partea administraţiei”, a declarat Ioan Buzatu, liderul Uniuniii Sindicatelor Libere Infrastructură din Regionala CFR Braşov, care a adăugat că toate trenurile care au plecat din Braşov spre Zărneşti, Întorsura Buzăului sau Făgăraş au fost oprite la prima staţie de pe traseu, unde sindicaliştii erau în grevă.