x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Judecătorii, pedepsiţi dacă aplică legislaţia europeană împotriva Guvernului.

Judecătorii, pedepsiţi dacă aplică legislaţia europeană împotriva Guvernului.

de Robert Veress    |    16 Iun 2011   •   11:44
Judecătorii, pedepsiţi dacă aplică legislaţia europeană împotriva Guvernului.

Proiectul propus, marti, de Ministerul Justitiei, pentru modificarea Legii 303 din 2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor i-a revoltat pe magistrati, care, in cazul adoptarii normativului, se vor vedea cu prerogativele mult restranse. Intre altele, pur si simplu, Guvernul intentioneaza sa le ia magistratilor dreptul de aplicare a unor decizii CEDO!

Astfel, in proiect, la articolul 99 privind abaterile disciplinare ale magistratilor, se introduce, ca prima abatere 'nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii'.

Intr-o scrisoarea deschisa prin care propune Guvernului Boc, in zeflemea, 'sa preia activitatea jurisdictionala in materia drepturilor salariale, pensiilor, contenciosului administrativ si fiscal', Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) explica ce ar insemna instituirea respectivei abateri:
'Prin instituirea suprematiei deciziilor Curtii Constitutionale si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii devine imposibila aplicarea directa si prioritara a Conventiei Europene sau a Dreptului Comunitar, atunci cand contin dispozitii mai favorabile, in detrimentul deciziilor mentionate.
Cu alte cuvinte, Statul refuza cetatenilor sai dreptul la aplicarea dispozitiilor CEDO sau a dreptului comunitar, interzicand magistratilor sai sa le aplice in cauzele interne, desi aceasta indatorire este prevazuta in Constitutie.
Prin textul mentionat se instituie, contrar dispozitiilor art. 20 alin. 2 si art. 148 alin. 2 din Constitutie (ce nu au fost abrogate prin proiectul de revizuire), suprematia deciziilor Curtii Constitutionale asupra Dreptului Comunitar si asupra Conventiei Europene a Drepturilor Omului, desi Curtea Constitutionala este un organism mai degraba politic, aceasta nefacand parte din sistemul judiciar. Prin urmare, se doreste in mod exclusiv asigurarea aplicarii unor decizii politice'.

Judecatorul Dana Girbovan, membru in Consiliul director al UNJR, a declarat, pentru Jurnalul National, ca Guvernul a ajuns la aceasta solutie dupa ce instantele de judecata au dat decizii favorabile celor care au contestat diminuarea drepturilor salariale si a pensiilor, desi Curtea Constitutionala avizase favorabil legile prin care se aplicasera respectivele diminuari. 'Judecatorii au aplicat deciziile CEDO, pentru ca acestea aveau prevalenta asupra deciziilor Curtii Constitutionale. Cu aceasta modificare, judecatorii vor fi sanctionasi daca vor mai respecta Constitutia, dand decizii in contradictoriu cu cele ale Curtii Constitutionale sau Inaltei Curti. Fireste, daca petentii se vor adresa CEDO si vor avea castiga de cauza, iar ulterior vor cere aplicarea deciziei CEDO in tara, se va isca o situatie conflictuala din punct de vedere juridic. Dar aceste aspecte se refera la recursurile in interesul legii, nu la spetele particulare', spune magistratul.

Asadar, dupa cum arata UNJR, justitiabilii nu vor mai beneficia de protectie jurisdictionala, in situatiile in care Statul este chemat de acestia in fata instantelor de judecata in cazul incalcarilor drepturilor cetatenesti fundamentale. 'Protectia' cetatenilor va fi 'asigurata' exclusiv de Curtea Constitutionala, un organ situat in afara puterii judecatoresti, cu membri numiti eminamente politic.

Comunicat UNJR conchide: 'In cazul in care actualul ministru al justitiei considera ca suprematia Constitutiei si a reglementarilor internationale este facultativa, pentru a degreva instantele de judecata de procese inutile, UNJR sugereaza ministerului justitiei preluarea activitatii jurisdictionale in materia drepturilor salariale, pensiilor, contenciosului administrativ si fiscal'.

×