Judecătorul Adrian Bordea a fost ales, astăzi, vicepreşedinte al CSM. Preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, a anunţat că în urma voturilor exprimate de membrii Plenului CSM, judecătorul Adrian Bordea este noul vicepreşedinte al Consiliului, acesta primind 16 voturi "pentru", un vot fiind de abţinere.
Înaintea alegerii noului vicepreşedinte al CSM, reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România au cerut retragerea candidaturii judecătorului Adrian Bordea.
Solicitarea Asociaţiei Magistraţilor din România a provocat dispute aprinse în CSM, membrii Consiliului cerând reprezentanţilor AMR să-i lase să decidă ei în cazul candidaturii lui Adrian Bordea.
Judecătorul Adrian Bordea, reprezentantul magistraţilor instanţei supreme în Consiliul Superior al Magistraturii, şi-a anunţat în 5 februarie candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM. În proiectul său de candidatură, Bordea a susţinut că rolul CSM este şi acela de "a frâna manifestări excesive ale libertăţii de expresie, considerate uneori ca atribut al independenţei individuale".
"Consiliul Superior al Magistraturii, în îndeplinirea rolului său constituţional, are obligaţia de a asigura independenţa justiţiei, de a consolida statutul magistratului şi de a eficientiza sistemul judiciar. Cu toate acestea, rolul Consiliului este şi acela de a frâna manifestări excesive ale libertăţii de expresie, considerate uneori ca atribut al independenţei individuale", se arăta în proiectul lui Bordea, postat pe site-ul CSM.
El a realizat în proiect o radiografie a sistemului judiciar, identificând mai multe "puncte slabe", determinate, în opinia sa, cu precădere de "reglementări neadecvate, lacunare sau chiar contradictorii".
"Astfel, volumul de activitate în raport cu resursele umane este foarte mare, având în vedere obiectivele şi calitatea lucrărilor ce trebuie efectuate. Insuficienţa resurselor umane, a unor scheme necorelate cu volumul de activitate conduce implacabil la disfuncţionalităţi care se repercutează în eficienţa şi calitatea actului de justiţie. La aceasta se adaugă perioadele lungi în care posturile vacante nu sunt ocupate, din pricina unor proceduri greoaie încă neadecvate sau a reticenţei ocupării unora", se susţinea în proiect.
Adrian Bordea menţiona totodată că spaţiul în care funcţionează majoritatea instanţelor este inadecvat: birouri supraîncărcate, arhive neîncăpătoare, circuitul fluxului uman greu de rezolvat, săli de şedinţă neîncăpătoare.