x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Judecătorul Costiniu a recunoscut doar greşeala etică

Judecătorul Costiniu a recunoscut doar greşeala etică

de Violeta Fotache    |    09 Apr 2010   •   00:00

Magistratul Înaltei Curţi de Casaţie prins pe picior greşit în cazul Voicu, Florin Costiniu, a recunoscut în faţa anchetatorilor că a greşit doar din punct de vedere etic, că a făcut ce a făcut "nu pentru bani" şi că îşi face reproşuri, din punct de vedere moral.

Recunoaşterea comportamentului greşit a avut loc la data de 17 decembrie 2009, când Costiniu a dat o declaraţie anchetatorilor DNA. Potrivit Mediafax, Costiniu a recunoscut că a acceptat să analizeze dosarul lui Căşuneanu aflat pe rolul instanţei supreme la rugămintea senatorului Voicu, cu care are "o relaţie de prietenie de mai bine de 20 de ani". Magistratul a relatat că senatorul i-a povestit despre dosarul "prietenului său foarte bun" Costel Căşuneanu - pe care vrea să-l ajute "nu din vreun interes material". Costiniu a spus că a fost rugat să se uite pe o sentinţă şi pe motivele de recurs.  "Am să mă uit pe hârtiile acestea şi o să vă dau o părere" şi-a amintit Costiniu că i-ar fi replicat senatorului. "Rememorând acum acest fapt, îl consider cu toată sinceritatea o greşeală de natură deontologică, etică, pe care o regret profund", a scris Costiniu în declaraţia dată la DNA, citat de Mediafax. Costiniu şi-a reproşat şi faptul că a acceptat să discute cu Căşuneanu şi să-l încurajeze "în sensul că, probabil, va avea câştig de cauză", ori "să aibă încredere în justiţie că o să se facă dreptate". Costiniu a precizat însă că niciodată nu i-a creat afaceristului impresia că intervine în favoarea lui. Totodată judecătorul a subliniat că niciodată nu s-a pus problema, nici măcar teoretic, ca el sau altcineva, să beneficieze de vreun folos material, în sensul legii, de vreun avantaj, facilitate sau orice alt folos de orice natură. Nici de la Voicu, nici de la Căşuneanu, nici de la oricine altcineva, a specificat magistratul.


"O PROSTIE" DIN "PRIETENIE"

Potrivit sursei citate, judecătorul a recunoscut că:
1) a citit sentinţa dată de Curtea de Apel în dosarul cu care firma lui Căşuneanu a ajuns, în recurs, la instanţa supremă;
2)a citit motivele de recurs redactate de avocaţii companiei afaceristului
3) s-a interesat la grefa Secţiei de Contencios Administrativ la care se afla dosarul, consultând condica şi aflând termenele. Informaţii pe care dorea să le ştie pentru momentele în care s-ar fi întâlnit cu Voicu, iar acesta l-ar fi întrebat despre stadiul procesului.
Toate care le-a făcut şi le-a reproşat, spunându-le procurorilor DNA că a făcut "o prostie" atunci când a cedat rugăminţilor prietenului său de care nu se dezice.

×
Subiecte în articol: observator