x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jumătate de moţiune pentru jumătate de sală

Jumătate de moţiune pentru jumătate de sală

de Aniela Nine    |    09 Iun 2010   •   00:00
Jumătate de moţiune pentru jumătate de sală
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Jumătate de sală cu ochii şi urechile oriunde altundeva decât la vorbitorul de la tribună şi jumătate cu cafelele şi prăjiturile în faţă la bufetul de lângă sala de plen. Este atmosfera care a caracterizat Parlamentul la citirea moţiunii de cenzură a PSD+PC "Opriţi genocidul social!".



La conturarea atmosferei de total dezinteres, un rol important i-a revenit Guvernului, care a decis să nu se prezinte în plen pentru a asculta textul moţiunii, motivând cu şedinţă săptămânală de la Palatul Victoria.

Absenţa miniştrilor a fost sancţionată de deputatul PSD Aura Vasile, care şi-a direcţionat criticile către singurul reprezentant al Executivului, secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul Valentin Iliescu, căruia i-a spus că ar trebui să-i fie ruşine că reprezintă nişte miniştri care au venit prin tunelurile subterane la Parlament în ziua asumării, evitând intrările unde erau protestatarii. "Ştiţi cine stau ascunşi? Şobolanii!", a spus Aura Vasile. Şi cum şedinţa a început cu întârziere, iar următorul punct era alocuţiunea preşedintelui PE, Jerzy Buzek, pesediştii au apucat să citească doar jumătate din textul moţiunii.

Pentru că înaltul oaspete nu putea fi lăsat să aştepte, preşedintele de şedinţă, liberalul Teodor Meleşcanu, diplomat cu state vechi, a găsit soluţia rapid, cerându-i senatorului Şova, care lectura documentul, "să-l prezinte doar". Şi ca să fie şi mai elocvent despre ce ar însemna "prezentarea", Meleşcanu a şi fluturat câteva coli de hârtie demonstrativ. Mesajul lui Buzek către parlamentarii români - clasa politică trebuie să ia măsurile corecte împotriva crizei, chiar dacă vor pierde din popularitate -, a atras atenţia sălii. "Este important să vă slujiţi şi să nu vă uitaţi la beneficiile pe termen scurt, de partid, la beneficiile politice. Reformele sunt dificile şi uneori trebuie plătit un preţ politic mare, dar trebuie să vă asumaţi responsabilitatea", i-a sfătuit Burzek pe aleşi. El a adăugat acestui mesaj şi unul de solidaritate a UE cu situaţia României, făcând trimitere şi la tezele lui Emil Cioran: "Putem spune că istoria României a fost o succesiune de crize şi nenorociri aproape fără seamăn în Europa. Drumul înainte e dificil însă de data asta nu sunteţi singuri, sunteţi un membru important al UE, cu un glas care trebuie auzit şi suntem aici pentru a vă ajuta, indiferent cât de lung sau de dificil va fi acest drum".

 

×
Subiecte în articol: observator