x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jumătate dintre accidentele rutiere, provocate de viteză şi indisciplină

Jumătate dintre accidentele rutiere, provocate de viteză şi indisciplină

de Monica Cosac    |    22 Oct 2018   •   12:15
Jumătate dintre accidentele rutiere, provocate de viteză şi indisciplină
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Viteza excesivă a şoferilor şi indisciplina pietonilor sunt responsabile pentru aproape jumătate din totalul accidentelor produse în România în ultimii cinci ani, se arată în buletinul siguranţei rutiere, întocmit de Poliţia Română. Acelaşi raport relevă că în aproape o treime dintre accidentele cu pietoni sunt implicați copii, probabilitatea de deces al acestora fiind de aproximativ 90%.

 

Patru persoane, între care doi copii în vârstă de 10 ani şi, respectiv, 14 ani, au murit ieri dimineaţă, într-un accident pe DN 56, în judeţul Dolj, între Calafat şi Craiova. Accidentul soldat cu decesul tuturor celor care se aflau în autoturism s-a produs din cauza vitezei, după cum au informat poliţiştii doljeni, şi a avut loc la doar câteva ore după ce Poliţia Română a publicat câteva date alarmante referitoare la comportamentul iresponsabil al şoferilor şi la indisciplina pietonilor.    

„Principalele cauze, responsabile pentru peste 40% din accidentele rutiere grave produse în România, în perioada 2013-2017, sunt indisciplina pietonilor şi viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de trafic. În această perioadă, numărul accidentelor rutiere grave şi cel al victimelor rănite grav în astfel de evenimente nu a cunoscut fluctuaţii importante”,  informează Inspectoratul General al Poliţiei române (IGPR), citând din Buletinul siguranţei rutiere.

Copii, victime în 1 din 3 accidente cu pietoni

Totodată, în 28% din accidentele cu pietoni sunt implicaţi copiii, probabilitatea de deces a celor mici fiind extrem de ridicată. Raportul IGPR arată şi faptul că riscul de producere a unui accident în zona şcolilor este asociat cu neacordarea de prioritate copiilor angajaţi în traversarea drumului la trecerile pentru pietoni.

La o viteză de 30 km/h, şoferii nu pot evita impactul cu un pieton copil (de înălţime mică), explică poliţiştii, deoarece au câmpul vizual îngustat ca urmare a staţionării autovehiculelor în imediata apropiere a trecerilor pentru pietoni.

 

Accidentele de circulaţie produse din vina bicicliştilor se situează pe un trend ascendant. În anul 2017, comparativ cu anul 2013, a fost înregistrată o creştere cu 25% a accidentelor produse exclusiv din vina acestora.

87% este probabilitatea de deces în urma impactului, dacă un pieton este lovit la viteza de 50 de kilometri la oră, iar în cazul unui pieton-copil acest procent crește exponențial.

În cazul accidentelor produse în zona şcolilor, de multe ori şoferii nu pot evita impactul deaoarece îi văd prea târziu pe copii, din cauza maşinilor parcate în apropierea trecerilor de pietoni. 

×