x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Justitia in evaluari

Justitia in evaluari

05 Ian 2005   •   00:00

Noul ministru al Justitiei, Monica Macovei, vrea magistrati independenti si lupta impotriva marii coruptii. Desi nu mai are timp pentru masuri drastice, ea promite o justitie europeana si transparenta.

MIRUNA PASA

PRIORITATE. Monica Macovei va lupta impotriva coruptiei
Monica Macovei a sustinut ieri in prima sa conferinta de presa ca isi va pastra independenta politica si ca va incerca sa aplice tot ce a cerut Guvernul pana acum. "Mesajul pe care il transmit tuturor magistratilor este sa fie independenti. Nu voi interveni niciodata in activitatea lor si vreau sa aiba incredere ca legile care ii protejeaza de orice imixtiune vor fi aplicate. Trebuie sa le reamintesc faptul ca independenta tine si de ei. Ea este in primul rand o stare de spirit", a sustinut ministrul Justitiei.

Evaluarile drastice in cadrul ministerului au inceput deja de cateva zile, iar Monica Macovei a cerut deja primului-ministru revocarea din functie a secretarului de stat care s-a ocupat de integrarea euro-atlantica, Maia Teodoroiu. Prioritatea declarata insa este indeplinirea cerintelor extrem de dure cerute de Uniunea Europeana la inchiderea negocierilor. "Avem termene foarte stricte pana la care trebuie sa aducem planuri viabile de punere in practica a tuturor legilor justitiei. Pana la sfarsitul lunii ianuarie 2005, trebuie adoptate doua legi esentiale pe care ni le-a cerut Comisia Europeana: eliminarea imunitatii fostilor demnitari si modificarea clauzelor declaratiilor de avere si a celor de interese", a sustinut Monica Macovei.

RETICENTA. Un alt departament luat la puricat este Directia de Protectie si Anticoruptie, fosta SIPA. Potrivit ministrului Macovei, aceasta institutie este privita cu reticenta de organismele internationale. "Voi analiza cu foarte mare atentie baza legala si competenta acestui departament si daca voi decide sa existe in continuare ii voi stabili foarte clar atributiile", a declarat Macovei.

Nici Parchetul Anticoruptie nu va scapa de sub lupa. Monica Macovei a sustinut ieri ca nu mai exista timpul necesar pentru transformarea PNA-ului intr-o sectie a Parchetului General, dar se va dispune un audit independent al activitatii acestei institutii. "Prioritatea este acum lupta anticoruptie si oricat de mare sau mica este ea acum nu trebuie stopata. I-am spus domnului Amarie ca-mi doresc sa se atinga in sfarsit marea coruptie".

×
Subiecte în articol: observator macovei