x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis acuză ANI că "i-a inventat" starea de incompatibilitate

Klaus Iohannis acuză ANI că "i-a inventat" starea de incompatibilitate

16 Mai 2013   •   15:35
Klaus Iohannis acuză ANI că "i-a inventat" starea de incompatibilitate
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că-şi va dovedi nevinovăţia în instanţă, acuzând Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că "i-a inventat" starea de incompatibilitate" imediat după ce a intrat în PNL şi în 2009 a doua zi după ce a anunţat că-l susţine la preşedinţie pe candidatul Mircea Geoană.

"Nu am primit materialul de la ANI, ştiţi că am fost plecat în concediu. Probabil că s-a trimis şi retrimis. Deci nu am citit ce mi-a scris ANI, am citit exact ce a declarat în media, adică acele comunicate. Am ştiut dinainte că se lucrează pe dosar. Am avut o corespondenţă cu ANI", a explicat Klaus Iohannis.

Primarul sibian consideră că "ANI face o confuzie" în cazul său şi că nu a încălcat legea. "După părerea mea, este o confuzie pe care o face ANI şi nu mă simt absolut deloc incompatibil. Ei merg pe două speţe. Există societatea Pieţe care a fost înfiinţată de noi acum câţiva ani. ANI susţine că sunt incompatibil pentru că reprezint municipiul Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), lucru total fals. Nu am avut niciodată un astfel de mandat. Deci nu există cauza", a spus Iohannis, potrivit Agerpres.

Acesta spune că ANI l-a acuzat pe nedrept şi în cazul implicării lui, în cazul operatorului de apă regional SC Apă-Canal SA. "A doua se referă la societatea Apă-Canal, societate care după înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) a devenit un operator regional. Toţi primarii care sunt în ADI de apă, sunt şi reprezentanţii comunităţilor lor în AGA la Apă-Canal, care este un operator regional, care are comunităţi din judeţele Sibiu şi Braşov. Aici există în Legea 161, există o prevedere care spune că primarul nu poate reprezenta unitatea administrativă în AGA societăţilor de interes local. Noi toţi suntem de părere că Apă-Canal nu este un operator de interes local, ci un operator de interes regional şi în consecinţă, legislaţia românească ar fi trebuit adaptată acestei realităţi în 2007, lucru care nu s-a făcut", a comentat Klaus Iohannis.

Primarul Sibiului spune că în situaţia sa mai sunt şi alţi sute de primari pe care, la fel, nu-i consideră incompatibili. Iohannis este decis să se judece cu ANI, fiind convins că va câştiga şi de această procesul, după ce a mai câştigat un proces cu ANI. "ANI poate să fie de altă părere. (...) Noi vom demonstra în instanţă că nu au dreptate. (...) În momentul în care voi primi acel comunicat, voi contesta în instanţă", a anunţat Klaus Iohannis.

Iohannis spune că este nevoie în primul rând de "adaptarea legislaţiei româneşti la realitatea europeană, este nevoie de o hotărâre judecătorească a Înaltei Curţi care stabileşte unde se află realitatea". Întrebat dacă demersul ANI îi afectează imaginea, Klaus Iohannis a glumit, spunând că, "în bine, poate, pentru că vorbeşte lumea despre mine, în rest, cred că nu îmi afectează imaginea".

Edilul sibian a refuzat să spună clar dacă demersul ANI are în spate un substrat politic, însă a explicat că prima dată ANI l-a acuzat în 2009. "Haideţi să analizăm un pic când s-a interesat ANI de persoana mea. Prima dată, în 2009, imediat după ce am declarat că sunt dispus să sprijin un candidat la preşedinţie şi aş fi dispus să devin prim-ministru. Imediat, mai exact, după o zi, ANI a demarat o verificare a persoanei mele şi m-a găsit "incompatibil". La vremea respectivă, am contestat în instanţă şi mi s-a dat dreptate, ANI a pierdut procesul cu mine. Acum, nu am intrat bine în PNL şi astfel în politica naţională, iată că ANI şi-a amintit de mine şi iarăşi a găsit o speţă de incompatibilitate", a spus Iohannis.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost declarat în stare de incompatibilitate de ANI, deoarece deţine simultan funcţia de primar al Sibiului şi reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul a două societăţi comerciale.

"În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Iohannis Klaus-Werner se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine, simultan, atât funcţia de primar al municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC Apă Canal SA Sibiu (începând cu 30.04.2009 şi până în prezent) şi SC Pieţe SA (începând cu 05.08.2010 şi până în prezent), încălcând dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003", se arată într-un comunicat al ANI.

Klaus Iohannis exercită, în prezent, al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu (2000 - 2004, 2004 - 2008, 2008 - 2012 şi 2012 - prezent).

Prin Hotărârile Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 144/30.04.2009 şi nr. 231/19.07.2012, Klaus Iohannis a fost împuternicit ca reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Apă Canal SA Sibiu iar începând cu data de 5 august 2010, deţine şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Pieţe SA.

ANI menţionează ca jurisprudenţă relevantă în materie rapoarte care au avut acelaşi obiect de evaluare, sentinţele civile din 21.11.2012 - nr. 528/CA, nr. 529/CA, 532/CA şi sentinţa civilă nr. 557/CA din 03.12.2012, privind mai mulţi aleşi locali (în categoria cărora intră şi primarii) emise de Curtea de Apel Constanţa, prin care s-a reţinut existenţa stării de incompatibilitate în sensul art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003.

Conform dispoziţiilor art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003, "funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional".

Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. acuză ANI că "i-a inventat" starea de incompatibilitate

×
Subiecte în articol: klaus iohannis incompatibilitate ani