x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis, din nou în faţă cu problema migraţiei

Klaus Iohannis, din nou în faţă cu problema migraţiei

de Dan Constantin    |    11 Noi 2015   •   17:26
Klaus Iohannis, din nou în faţă cu problema migraţiei

Preşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European din Malta asupra crizei migraţiei. Poziţia României a fost exprimată la întâlniri anterioare ale miniştrilior de interne, în JAI, și de preşedinte, în Consiliul European în care au fost impuse, ca măsuri de solidaritate, relocarea refugiaţilor în cote obligatorii-voluntare.

România a respins impunerea cotelor dar şi-a arătat disponibilitatea să preia un număr de migranţi potrivit posibilitaţilor de cazare şi integrare. Ţara noastră a avut o poziţie similară cu Grupul de la Visegrad care a respins impunerea de cote.

În pregătirea reuniunii din Malta, Frontex a difuzat o serie de rapoarte statistice privind presiunea valului de refugiaţi. În perioada ianuarie-octombrie au fost înregistrate 1,2 milioane treceri ilegale ale frontierei Uniunii Europene, de patru ori mai multe decât în zece luni din 2014.

Ruta Balcanilor de Vest, care începe din insulele greceşti, a fost parcursă de 540. 000 de persoane care au trecut din Turcia. Intrările de migranţi în Grecia au fost în 2015 de 13 ori mai mari faţă de  anul anterior.

În luna octombrie, cu toată înrăutăţirea vremii, au intrat ilegal în Grecia prin frontiera cu Turcia 150 de mii de persoane, de 17,6 ori mai multe decât în octombrie 2014.

Fluxul de refugiaţi a avut direcţia Macedonia, Serbia, Ungaria, Croaţia. După ţările de origine, sirienii au fost majoritari între refugiaţi. Potrivit Frontex, se înregistrează o scădere a trecerilor ilegale pe direcţia Libia-Italia din cauza lipsei de ambarcaţiuni.

În prima zi a reuniunii din Malta, miercuri, preşedintele român participă şi la summit UE cu ţările africane  care alimentează ruta de sud a migraţiei.

×
Subiecte în articol: klaus iohannis migratie