Consilierul prezidenţial Peter Ekstein Kovacs a declarat, luni, într-o discuţie online cu cititorii Hotnews, că, în opinia sa, cererea de oficializare regională a limbii maghiare nu este "deplasată", chiar dacă vine din partea unor lideri politici cu care are puncte de vedere diferite.
"Cred că solicitarea ca limba maghiară să fie recunoscută ca limbă oficială regională nu este o solicitare deplasată, chiar dacă provine de la lideri politici cu care am puncte de vedere politice diferite. Sunt şi eu clujean şi, într-adevăr, sunt zile în care şi românii şi maghiarii îşi trăiesc mai intens apartenenţa la o comunitate, cum ar fi 1 Decembrie şi 15 Martie. Aş mai adăuga o zi, în care, în opinia mea, trebuie respectate sentimentele naţionale. Ar fi 24 ianuarie, zi în care, inclusiv sub Ceauşescu, sentimentul naţional s-a manifestat, în Cluj ca şi în toată România, şi pe care eu personal am înţeles să-l respect ca şi celelalte zile de sărbatoare comunitară. Desigur, excesele nu sunt de dorit, nici de 15 martie, nici de 1 Decembrie şi în nici o altă zi din calendar", a declarat consilierul prezidenţial pentru minorităţi naţionale Peter Ekstein Kovacs, răspunzând unor întrebări referitoare la ultimele declaraţii privind oficializarea limbii maghiare în Ţinutul Secuiesc şi privitoare la "provocări" în zile precum 1 Decembrie şi 15 martie.
De asemenea, Ekstein Kovacs a catalogat ziua de 15 martie ca fiind o zi în care maghiarii îşi trăiesc sentimentul de apartenenţă la această naţiune maghiară.
"Câteodată, acest gest de exprimare a identităţii pare să fie mai tare. Eu cred că se aseamănă cu gesturile afro-americanilor care şi-au etalat mândria de a fi afro-americani. Dacă este vreo asperitate, eu cred că trebuie privită cu îngăduinţă", a adăugat consilierul prezidenţial.
Totodată, Ekstein Kovacs a afirmat că a oficializa o realitate care este folosirea limbii maghiare în secuime nu aduce o schimbare radicală, ci ar fi oficializarea unui situaţii concrete, reale.
"Nu ar aduce nici beneficii mari, dar nici pagube. Nu văd practic ce ar fi rău în aceasta oficializare", a mai spus Kovacs.
El a mai precizat că, în viziunea sa, orice încercare de a crea un statut de autonomie trece obligatoriu prin acordul comunităţii de români din secuime.
"În opinia mea, autonomia este un proiect regional, care are la baza încrederea locuitorilor unei anumite părţi din ţară că îşi pot administra mai eficient şi cu succes problemele comunităţii. Orice încercare de a avea acest mijloc trebuie obligatoriu sprijinită de toată suflarea locului, dacă românii vor achiesa la un astfel de proiect, atunci şansele ca regiunea să beneficieze de un drept mai mare de implicare în rezolvarea treburilor locale va avea scucces. Dacă proiectul este văzut ca unul etnic, nu are nici o şansa de reuşită şi, implicit, va crea doar divergenţe. Eu sper ca liderii locali şi centrali ai UDMR-ului să înţeleagă acest lucru şi să acţioneze ca atare", a apreciat consilierul prezidenţial.