Procurorul general, Codruţa Kovesi, a declarat, la TVR, că a declanşat verificări pentru a afla modul în care s-au scurs "bucăţi din referatul întocmit de procurori", adică stenogramele în cazul senatorului Cătălin Voicu, în spaţiul public.
Procurorul general, Codruţa Kovesi, a declarat, joi seară, la TVR, că a declanşat verificări pentru a afla modul în care s-au scurs "bucăţi din referatul întocmit de procurori", adică stenogramele în cazul senatorului Cătălin Voicu, în spaţiul public.
Codruţa Kovesi a declarat că scurgerile de informaţii din dosare este una din probleme pe care a încercat să o rezolve, emiţând şi un ordin prin care s-a stabilit modul de comunicare a procurorilor cu presa, în mod egal, prin comunicate de presă.
"Nu aş vrea să trag concluzii, am declanşat o verificare internă începând de ieri", a spus Kovesi.
Procurorul general a mai spus că verificarea are ca scop descoperirea felului în care "bucăţi din referatul întocmit de procurori au ajuns în spaţiul public".
Procurorul general a subliniat că documentele apărute în presă nu sunt stenograme sau note de transcrieri, sunt pasaje din referatul procurilor care explică faptele, persoanele implicate şi starea de fapt.
Kovesi a mai explicat că imunitatea parlamentară are ca scop protejarea de abuzurile procurorilor.
Avocaţii judecătorului Florin Costiniu au făcut două plângeri către procurorul şef al DNA, Daniel Morar şi procurorul general, Codruţa Kovesi, prin care le solicită acestora demararea unor anchete privind modul şi sursa scurgerilor de informaţii în cazul Voicu.
Avocaţii Viorel Spânu şi Adrian Miclescu au transmis, marţi seară, cele două plângeri la cele două instituţii şi le cer procurorilor anticorupţie, cât şi celor de la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General, declanşarea unor anchete care să arate de unde şi cum a fost posibilă scurgerea unor documente confidenţiale din dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu.
În cele două plângeri avocaţii apreciază gravitatea situaţiei create prin divulgarea în presa scrisă şi televizată a interceptărilor telefonice din acest caz, lucru de natură a aduce grave prejudicii atât anchetei, cât şi dreptului la apărare garantat de Constituţia României.
Surse judiciare au declarat că la momentul transmiterii către Ministerul Justiţiei a dosarului Voicu, doar volumele de urmărire penală au fost sigilate, nu şi referatul, acesta fiind astfel la dispoziţia oricui era interesat.
Apariţia în presă a unor probe din dosarul Voicu nici nu ajută, nici nu strică anchetei, pentru că acestea au fost administrate, a declarat, pentru RFI, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro