x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kovesi ordonă, CSM execută: Inspecţia Judiciară, sesizată în cazul "Telepatia"

Kovesi ordonă, CSM execută: Inspecţia Judiciară, sesizată în cazul "Telepatia"

de Veronica Micu    |    11 Aug 2014   •   13:15
Kovesi ordonă, CSM execută: Inspecţia Judiciară, sesizată în cazul "Telepatia"
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară pentru verificări privind atingerea independenţei şi imparţialităţii magistraţilor implicaţi în soluţionarea dosarului ICA.

"Ca urmare a apariţiei în mass media a unor multiple articole şi comentarii cu privire la activitatea de judecată desfăşurată la nivelul Curţii de Apel Bucureşti, precum şi cea de urmărire penală desfăşurată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul denumit 'I.C.A'., conducerea CSM a  solicitat Inspecţiei Judiciare ca, (...) să efectueze verificările necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor implicaţi în activitatea de soluţionare a dosarului menţionat precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său", se arată într-un comunicat al CSM.

Decizia vine după ce procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, astăzi, în cadrul unui interviu, că "judecătorii nu au o instituţie serioasă în spate care să-i apere".

"CSM nu a existat în acest caz. Am văzut adevărate linşaje în acest dosar, iar CSM şi CNA nu au intervenit. Eu cred că CSM şi CNA trebuie să-şi îndeplinească rolul pe care îl au prin lege. Cred că rolul lor trebuie să fie mult mai activ. Ca magistrat nu ai tmpul fizic necesar să stai să te uiţi toată ziua la televizor, să îţi notezi ce spun jurnaliştii despre tine şi să dai a doua zi comunicate de presă. Judecatorii sunt lăsaţi fără orice fel de apărare dacă CSM nu intervine", a spus Kovesi.

×