x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La "Cantacuzino" se lungeşte boala

La "Cantacuzino" se lungeşte boala

de Magda Marincovici    |    22 Apr 2010   •   00:00
La "Cantacuzino" se lungeşte boala
Sursa foto: /Jurnalul Foto

La Institutul Cantacuzino, din 387 de seruri şi vaccinuri au mai rămas 10-15 produse, bani pentru salarii mai sunt pentru cel mult două luni, iar angajaţii se tem că vor fi disponibilizaţi.

"Pe vremuri, aici se produceau 387 de seruri şi vaccinuri, iar acum mai sunt 10-15 produse", preciza liderul sindical Dumitru Viezureanu la protestul salariaţilor. În aceste condiţii, angajaţii se tem că vor fi disponibilizaţi.

Temerile acestea nu sunt deloc neîntemeiate, deoarece, din luna februarie, a fost sistată producţia de vaccinuri, pentru că Ministerul Sănătăţii s-a limitat doar la schimbarea conducerii institutului şi a anunţat că va trece la importul de vaccinuri, de ce nu, contra unor comisioane substanţiale cu vreo companie farmaceutică.

Astfel, Institutul Cantacuzino, ca de altfel Institutul de Geriatrie şi Gerontologie "Ana Aslan", este împins pe toboganul falimentului, pentru ca, pe doi bani, cineva să-l salveze de la "moarte".

MANAGEMENT VIRUSAT
Până atunci, în ţara noastră, nou-născuţii nu mai sunt vaccinaţi contra tuberculozei, contra rujeolei, rubeolei şi a multor alte boli extrem de contagioase şi cu consecinţe severe asupra individului, dar şi a sănătăţii publice. Pe baza statisticilor, consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, spune că, la ora actuală, sunt aproximativ 50.000 de copii nevaccinaţi, iar imunizarea contra tuberculozei trebuie făcută în primele zece luni de viaţă.

De altfel, consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, a anunţat că va fi importat un milion de doze de vaccin BCG (antituberculoză). Este o soluţie de două ori discutabilă: pe de o parte, pentru că reprezintă un precedent care poate fi extins şi, pe de altă parte, pentru că sumele respective ar fi putut fi investite, evident, de un manager capabil, în modernizarea liniilor de producţie a vaccinurilor.

Culmea este că Ministerul Sănătăţii somează Institutul Cantacuzino - deşi îl patronează - să-i dea banii înapoi pentru vaccinul pandemic pe care nu l-a mai produs. În prezent, mai multe direcţii de sănătate publică din ţară au anunţat că şi-au epuizat stocurile de vaccinuri, fiind imposibilă efectuarea imunizării obligatorii. Deşi avem un institut care printr-un management riguros ar putea asigura necesarul de vaccinuri, iată că România este prinsă cu garda jos într-un moment când în Europa sunt semnalate focare de rujeolă în Spania, Franţa, Irlanda, dar şi foarte aproape de noi, în Bulgaria.

Astfel, "în Bulgaria, copiii şi adolescenţii sub 15 ani sunt cei mai afectaţi de epidemia de rujeolă, cu 70% din îmbolnăviri", se arată într-un raport al Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC). Iar la noi, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică, doctor Vaslui Luminiţa Costache, a anunţat că a epuizat toate dozele de vaccin, inclusiv cel contra rujeolei, afectaţi fiind peste 2.000 de bebeluşi din judeţ.

 

Soluţia: importul de vaccinuri
Managerul Institutului Cantacuzino, medicul microbiolog Gabriel Ionescu, a anunţat, după discuţiile avute cu reprezentanţii angajaţilor, că producerea vaccinului contra gripei sezoniere începe în luna mai. În schimb, producţia vaccinului BCG şi a altor vaccinuri nu va fi reluată până la sfârşitul anului.

×
Subiecte în articol: observator