x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La multi ani, Ionilor!

La multi ani, Ionilor!

de Roxana Roseti    |    07 Ian 2007   •   00:00
La multi ani, Ionilor!

Azi se preamareste ultimul mare proroc al Vechiului Testament, Sfantul Ioan Botezatorul. Peste 1.700.000 de romani poarta numele Sfantului.

Azi se preamareste ultimul mare proroc al Vechiului Testament, Sfantul Ioan Botezatorul. La Roma, chiar in ziua sarbatorii, s-a nascut Ionut. Primul nou-nascut roman de pe taram italian care poarta un nume asociat Sfantului, pe 2007.

Aproximativ 13% din cetatenii Romaniei isi sarbatoresc astazi patronul spiritual, pe Sfantul Ioan. Statisticile existente la nivel national arata ca, din totalul de aproximativ 22 de milioane de romani, peste 1.700.000 de persoane poarta numele Sfantului Ioan. Azi la Roma s-a nascut Ionut, primul nou-nascut roman de pe taram italian care poarta un nume asociat Sfantului, pe 2007.

BUCURIE. Tatal, Valerica Botezatu, are 28 de ani si este vicepresedintele Asociatiei Romanilor din Italia. Contactat telefonic, de emotie nu a putut vorbi. Cel care a descris fericirea familiei a fost unchiul copilului, respectiv Eugen Terteleac, presedintele Asociatiei Romanilor din Italia. Aflat la Spitalul San Filippo Neri (considerat cel mai bun din Roma, la capitolul maternitate), acesta ne-a declarat: "Sunt tineri, tatal are 28 de ani, iar mama, Paula, are 21 de ani. Cuplul este din 1995 in Italia si mai are o fetita, in varsta de 3 ani. Speram ca in viitor, Ionut sa aiba si el un cuvant de spus in sanul romanilor din Italia!".

Nasterea lui Ioan Botezatorul - fiu al preotului Zaharia si al Elisabetei, a fost vestita de ingerul Gavriil. Dumnezeu a implinit astfel dorinta parintilor neroditori de a avea un copil. Deoarece Zaharia s-a aratat neincrezator in vestea ingerului, a fost pedepsit cu mutenia pana la nasterea pruncului. Din anul 26 d.Hr., Ioan a inceput sa propovaduiasca si sa boteze in Iordan, vestind venirea lui Mesia - de aceea a fost numit si "Inaintemergatorul". Momentul cel mai important al destinului sau a fost cel al intalnirii cu Iisus. Numele "Ioan" este de origine evreiasca - Yehohanan ("Yahve a avut mila"), raspandindu-se sub influenta crestinismului. Din totalul romanilor care poarta prenumele Ioan/Ioana si derivatele acestora (Ion, Ionica, Ionica, Ionut, Ionel, Ionela), 1.392.207 sunt barbati si 338.440 femei. Prin urmare, Ion, Ionica, Ionel si asa mai departe: La multi ani!

"Ma nasc din nou din apa viermanoasa si din duh rapid"

La o zi distanta de sarbatoarea Botezului Domnului si chiar in ziua Sfantului Ioan Botezatorul cititi despre botez ca taina si ca descoperire dumnezeiasca. Mai precis, Nicolae Steinhardt, despre propriul botez in conditii-limita. In "Jurnalul fericirii" (Editura Dacia, 1991). De origine evreu, componentul "lotului Noica" a fost botezat in inchisoarea Jilava la 15 martie 1960 de preotul Mina Dobzeu, inchis ca si el de comunisti. "Cine a fost botezat de mic copil nu are de unde sa stie si nu poate banui ce-nseamna botezul", scrie in jurnal viitorul monah. Iata ce scrie mai departe Steinhardt: "Vasazica, este adevarat: este adevarat ca botezul este o sfanta taina, ca exista sfintele taine". Nas de botez i-a fost Emanuel Vidrascu, un coleg de lot, fost sef de cabinet al maresalului Antonescu. Ca martori participa, printre altii, Alexandru Paleologu, doi preoti romano-catolici, dintre care unul era Monseniorul Ghica, doi preoti uniti si unul protestant, asa incat, scrie Steinhardt, botezul sau ortodox a avut un "caracter ecumenic". Scriitorul povesteste si conditiile de clandestinitate in care a avut loc botezul din celula 18. Momentul ales a fost scoaterea "la aer" a detinutilor cand "caralii" erau ocupati. Totul a fost clandestin si cu mijloace modeste: o cana rosie, un fel de ibric continand o "apa viermanoasa": "Ma nasc din nou din apa viermanoasa si din duh rapid", scrie Steinhardt. Cum slujba botezului nu a fost completa, desi taina este perfect valabila, Steinhardt a mers dupa eliberare, in 1964, la Schitul Darvari, pentru desavarsirea tainei de mirungere si pentru primirea sfintei impartasanii.
  • Daniela Sontica

    Tontoroiul femeilor

    In unele zone ale tarii exista credinta ca, in aceasta zi, femeile sunt mai tari ca barbatii, pe care chiar isi permit sa-i neglijeze. Ele serbeaza Iordanitul nevestelor sau Tontoroiul femeilor - o petrecere numai intre neveste, organizata in noaptea de Sfantul Ion. Obiceiul este sa se adune toate la o gazda, unde aduc alimente si bautura. Dupa ce mananca si beau pe saturate, spunand ca se "iordanesc", canta, joaca si chiuie toata noaptea. Dimineata ii iau pe sus pe barbati si ii ameninta ca-i uda daca nu le rasplatesc cum se cuvine.
  • ×
    Subiecte în articol: ioan credinta