Regimul Basescu ne-a obisnuit in ultimii ani ca, dincolo de actiunile judiciare sau in completarea lor, sa-si execute si mediatic adversarii. Nu mai e nici un secret ca oficinele si oficioasele puterii sunt folosite, pe fata, ca ghilotine imagistice impotriva "dusmanilor poporului'. Cum misca unul in front, cum ii apar cu iuteala, extrase din voluminoasele dosare penale, stengoramele atent selectionate ale convorbirilor telefonice (sau, dupa caz, inregistrarile ambientale ale convorbirilor) la gazeta/site/televiziuni.
Jurnalul National a demonstrat, cu probe materiale, ca "rechizitoriul curatat' al lui Sorin Ovidiu Vintu a fost expediat pe mail, in aceeasi zi cu trimiterea lui catre Tribunalul Bucuresti, de pe adresa procurorului general, cu tot cu stenogramele convorbirilor dintre SOV si niste ziaristi care nu aveau nici o calitate in dosar activistului politic Mircea Marian, in timpul liber angajat al Evenimentului zilei. Intr-o prima faza, partile s-au balbait ridicol. Primitorul intai aproape ca s-a jurat, in direct la Antena 3, ca n-a primit niciodata vreun mail de la Laura Codruta Kovesi. Procurorul general si-a amintit vag, dupa cateva ore de gandire, ca institutia pe care o conduce a emis un comunicat de presa privind trimiterea in judecata a parintelui FNI si, la cererile insistente ale ziaristilor acreditati si/sau interesati, a furnizat cu operativitate, de pe adresa de mail a biroului de presa, care nu-i continea numele, vanatul document. Dupa cateva ore, s-a sucit "analistul' de casa al regimului si, intr-un acces de memorie concretizat intr-un post scriptum la un editorial, si-a amintit ca si el a fost curios sa vada ce-a faptuit mogulul eolian. Si ca, totusi, a primit, ca toti curiosii cu legitimatie de jurnalist agatata de gat, papirusul cu infierarea oficiala a (la acea vreme) patronului fostului CNN romanesc poreclit Realitatea TV. Sigur, face bine la feng shuiu' stapanului si deliciul presei sa dai publicitatii fanfaronadele cu sexul oral "prin batista' sau, depinde de stare, "cu caloriferul' ale lui Vintu, dar, pana la definitivarea actiunii judiciare impotriva lui, oricat l-au uri Basescu, legea in vigoare spune ca-i nevinovat. Dar, pe planul imaginii, omu-i terminat. Si aici nu e vorba numai despre "cazul Vintu' (intamplator sau nu, la el a fost Kovesi atat de neatenta, incat sa-i ajunga mailurile prin presa), ci la o reteta, verificata in timp, de fragezire intru executie a indezirabililor.
Dupa luni de zile de tacere vinovata, Consiliul Superior al Magistraturii, sesizat oficial de Comisia juridica a Senatului, a comunicat ca, in urma controlului efectuat de Inspectia Judiciara la Parchetul General, ni s-a parut noua, rau-voitorilor, ca mailul unei institutii de stat cu userul kovesi si domeniul mpublic.ro, legate intre ele prin famiosa "coada de maimuta' @, ar putea apartine chiar procurorului general omonim. In realitate, o doamna judecator pe care o cheama Titian, consiliera a doamnei procuror general, foloseste, din ratiuni informatice peste puterea de intelegere a unui utilizator mediu de Internet, dar intru binele biroului de presa al Parchetului General, care are si el (biroul) o adresa de mail care incepe cu office si se termina exact cu mpublic.ro, adresa de mail care incepe cu Kovesi. Si ca ea, judecatoarea consilier de procuror, i-a trimis partenerului de emisiuni si convingeri de dreapta al Ioanei Lupea, la cererea acestuia, in baza Legii liberului acces la informatiile publice, cu o operativitate profund nespecifica oricarei institutii publice din Romania, rechizitoriul care-l facea pe Vintu, din nou, inculpat.
Data fiind transparenta si operativitatea de data recenta a bugetarilor din sistemul judiciar, Jurnalul National a solicitat, in scris, in baza aceluiasi act normativ, atat Ministerului Public, cat si Consiliului Superior al Magistraturii, sa i se puna la dispozitie copiile solicitarilor facute de Mircea Marian pentru a primi rechizitoriul lui SOV. Prima surpriza a fost ca, desi a fost folosita pentru operativitate, adresa de mail kovesi@mpublic.ro nu mai exista. A doua, ca raspunsurile celor doua institutii ne-au parvenit, in lumina operativitatii, dupa aproximativ...trei saptamani. Iar continutul lor, daca n-ar fi de plans, ar fi rasul curcilor. Cetateanul curios de la Evenimentul Zilei a cerut telefonic, ca la catering, rechizitoriul si l-a primit, "dupa protejarea datelor cu caracter personal' (n.r. - mai putin a numelor ziaristilor ascultati si a continutului nerelevant pentru cauza al convorbirilor acestora cu SOV), in aceeasi zi, pe mail. Ceea ce ne arata - nu-i asa? - ca Parchetul General respecta nu doar in litera, ci si in spirit (sigur, pentru unii pe loc, pentru altii in 20 de zile) legea liberului acces la informatiile publice. In lumina acestei revelatii, ma gandesc ca orice locuitor al acestei tari ar putea solicita telefonic, cu succes, Parchetului General cate o copie dupa rechizitoriul in urma caruia, candva, prin Cretacic, urmaritul penal Traian Basescu a devenit inculpat si trimis in judecata in "dosarul Flota'.