x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La Petrila s-a folosit o tehnologie interzisa dupa accidentul de la Vulcan

La Petrila s-a folosit o tehnologie interzisa dupa accidentul de la Vulcan

16 Noi 2008   •   00:00

Potrivit lui Iulian Iancu, deputat PSD, "la mina Petrila s-a folosit o tehnologie care a fost interzisa dupa explozia de la mina Vulcan, fapt despre care stia toata lumea. Iresponsabilitatea se intinde de la directorul minei, a Companiei Nationale a Huilei, pana la guvern".



El a afirmat ca fostul guvern PSD a facut demersuri, pana in 2004, in vederea aplicarii strategiei de dezvoltare a sectorului minier, pentru contractarea unui credit de 200 de milioane de dolari, pentru imbunatatirea conditiilor de munca din mine.

Conform deputatului PSD, ministrul liberal Sebastian Vladescu "a refuzat", in 2006, contractarea acestui credit, impiedicand modernizarea tehnicilor de exploatare a carbunelui, a huilei in special.

De asemenea, Iulian Iancu a subliniat ca, la ora actuala, datoriile Companiei Nationale a Huilei se ridica la 1,5 miliarde de euro, cu toate ca guvernul ar fi avut posibilitatea sa le stearga pana la 1 ianuarie 2007, existand chiar si o Ordonanta de Urgenta a Guvernului in acest sens.

Potrivit acestuia, "actualul guvern nu a operat aceasta Ordonanta din comoditate, iar acum a pasat intreaga responsabilitate viitorului guvern".

Conform deputatului PSD, inchiderea exploatarii de la Petrila ar duce la pierderea a 7% din productia energetica a Romaniei. Iancu a avertizat ca, la ora actuala, productia de carbune a scazut, iar diferenta va trebui luata din import, urmand ca tona de carbune sa fie platita cu 240 si nu 40 de dolari.
Agerpres

×
Subiecte în articol: romania