"Romania era inca in plin razboi politic miercuri, in ciuda esecului referendumului pentru destituirea presedintelui suspendat Traian Basescu, Curtea Constitutionala fiind din nou chemata sa joace pe arbitrul, de teama presiunilor', comenteaza agentia France Presse situatia de la Bucuresti.
"Supravietuirea lui Basescu, ai carui sustinatori au cerut boicotarea scrutinului, este totusi dublata de o dezavuare usturatoare, peste 86% dintre votanti pronuntandu-se pentru plecarea lui', scrie AFP, care precizeaza ca o parte din coalitia de centru-stanga USL refuza sa accepte revenirea lui Basescu la Cotroceni.
Presedintele Traian Basescu a scapat la limita de destituire prin referendumul de duminica, scrie site-ului francofon canadian de informatii La presse, care face o scurta trecere in revista a principalelor evenimente inregistrate in ultima perioada pe scena politica romaneasca, relateaza Agerpres. La presse rezuma criza politica din Romania in patru cuvinte: austeritate, instabilitate, scandaluri, boicot.
Austeritate
Dupa ce a aderat la Uniunea Europeana in 2007, a urmat o perioada de crestere economica si apoi tara s-a confruntat in 2009 cu o puternica criza economica, care a afectat intreaga Europa. Presedintele de centru dreapta, Traian Basescu, a sprijinit aplicarea de masuri de austeritate cerute de comunitatea internationala in schimbul unui imprumut de 20 de miliarde de euro. Salariile bugetarilor au fost taiate cu 25% si TVA-ul a fost majorat la 24%.
Instabilitate
Criza economica s-a transformat in criza politica. Din luna ianuarie, manifestatiile s-au inmultit, Guvernul si-a schimbat de trei ori premierul. In mai, socialistul Victor Ponta a fost numit in fruntea Executivului.
Scandaluri
In iunie, noul premier Victor Ponta a fost acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat. Nici pe Traian Basescu nu l-au ocolit scandalurile: rivalii sai l-au acuzat ca si-a depasit atributiile pentru ca s-a amestecat in treburile Guvernului si a numit persoane loiale in posturi-cheie din sistemul judiciar. In contextul acestor dezvaluiri, Victor Ponta a adoptat unele masuri in scopul facilitarii destituirii presedintelui, ceea ce i-a atras critici din partea Bruxelles-ului si a Washingtonului. La 6 iulie, Parlamentul a votat in favoarea destituirii, care urma sa fie confirmata prin referendum.
Boicot
La inceput, Traian Basescu i-a invitat pe simpatizantii lui sa voteze 'NU' la referendum, dar dupa aceea i-a indemnat sa-l boicoteze. Strategia lui Basescu, care a supravietuit deja unui referendum similar in 2007, a avut efect. "'Romanii au invalidat referendumul prin neparticiparea la vot', a spus presedintele. Victor Ponta a afirmat ca nu va continua confruntarea politica cu Basescu, dar ca presedintele nu se mai bucura de credibilitate politica', potrivit site-ului citat, care aminteste ca al doilea mandat al lui Basescu se incheie in 2014.
Dezamagire
Cotidianul spaniol El Pais noteaza, intr-un editorial, ca esecul referendumului pentru destituirea presedintelui ilustreaza discreditarea elitei politice din Romania. "Esecul referendumului de duminica nu a rezolvat confruntarea grava dintre primele doua institutii ale tarii, ci o transfera asupra alegerilor parlamentare din noiembrie. Rezultatul sau, contrar interpretarii interesate pe care o fac partile antagonice, ilustreaza intai de toate faptul ca romanii s-au saturat de elita unei clase conducatoare in care nu mai au deloc incredere si care nu raspunde nevoilor acute de democratizare si de reforma economica'.
"Ceva e putred'
Cam in acelasi registru este si articolul publicat de EUObserver, semnat de Valentina Pop si intitulat "Ceva este putred in Romania' si care vorbeste despre "un sentiment de descurajare care a revenit in societatea romaneasca'. "Oamenii sunt maniosi, suparati, dezamagiti. Dau vina pe politicieni, al caror principal obiectiv dupa preluarea unei functii, la nivel local sau national, ramane acela de a se imbogati si a favoriza o clica de 'prieteni' si rude', scrie publicatia citata. Potrivit EUObserver, parasirea tarii pentru un viitor mai bun in strainatate devine din ce in ce mai mult singura optiune pentru cei care si-o pot permite. Iar pentru cei care nu pot, alegerea este una gri: fie renunta la propriile valori si incearca sa se integreze, fie traiesc o viata izolata. In propria lor tara. (deak.istvan@jurnalul.ro)