x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La vaca leşinată

La vaca leşinată

de Diana Scarlat    |    11 Iun 2009   •   00:00
La vaca leşinată
Sursa foto: Karina Knapeckl/Jurnalul Naţional

Subvenţiile nu vin niciodată la timp, au bani… de primit, chiar şi de anul trecut, procesatorii de lapte le oferă un preţ de achiziţie foarte mic, de 30-50 de bani pe litru, iar impozitele curg şi trebuie plătite la zi. Fermierii din România au foarte multe probleme, dar vaca n-avea nici o vină...



O vacă nu vine niciodată singură până-n poarta Ministerului Agriculturii, în buricu' Bucureştiului. Şi nici nu vedem în fiecare zi câte-o vacă leşinată pe asfalt. Ieri s-a-ntâmplat, la acţiunea de protest a crescătorilor de taurine, veniţi de la Braşov.

Mitingul s-a lăsat cu-ncăierare între fermieri şi forţele de ordine. Iar vaca leşinată la poarta Ministerului Agriculturii a fost adusă de unul dintre cei aproximativ 80 de fermieri braşoveni care au pichetat sediul. Vaca i-a iritat pe jandarmii veniţi să asigure ordinea, iar îmbrâncelile dintre cele două tabere despărţite de aceeaşi vacă au intimidat bietul animal până la leşin.

PENTRU CE-AU RUPT GARDURILE
Potrivit preşedintelui Federaţiei Crescătorilor de Taurine din România, Mircea Ciurea, fermierii cer sprijin concret din partea statului şi eliminarea impozitului forfetar. Vor să li se acorde mai multe subvenţii pentru a putea supravieţui, iar banii să vină la timp. Cer stoparea importurilor şi verificarea laptelui venit din alte ţări, acordarea de credite cu dobânzi de maximum 2% pentru investiţiile în domeniu şi subvenţionarea costului asigurărilor pentru calamităţi sau reducerea la jumătate a accizelor pentru combustibilii şi energia consumate în agricultură.

Protestele fermierilor au vizat ieri atât Ministerul Agriculturii, cât şi Guvernul şi Parlamentul. Peste 1500 de crescători de animale şi agricultori, veniţi din 25 de judeţe ale ţării, au mărşăluit pe străzile Capitalei pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra problemelor care-i aduc la sapă de lemn. Incidente au avut loc şi în faţa Guvernului, unde protestatarii au intrat în conflict cu forţele de ordine, au aruncat cu sticle de plastic, apoi au rupt gardul Jandarmeriei.

Reprezentanţii fermierilor s-au întâlnit ieri cu premierul Emil Boc şi cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, la ora 14.00, la sediul Guvernului, pentru a încerca să găsească soluţii la problemele care i-au scos în stradă. Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a intermediat întâlnirea, precizând că revendicările fermierilor sunt realiste, însă există constrângeri legate de directivele europene, referitoare la ajutoarele de stat şi cuantumul subvenţiilor. Protestele s-au încheiat la ora 16.00, iar discuţiile vor continua până când se vor găsi soluţii.

×
Subiecte în articol: observator