x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Labirintul de creta de la Basarabi

Labirintul de creta de la Basarabi

de Miruna Mihalcea    |    27 Aug 2005   •   00:00
Labirintul de creta de la Basarabi

La o aruncatura de bat de Constanta, in Basarabi, ferit de ziduri ponosite din lemn putred, se-ascunde misteriosul complex de biserici cioplite-n creta. Altare, chilii si morminte tainuie misterele unei istorii de secole.

Indicatiile directorului Muzeului de Istorie si Arheologie din Constanta pareau foarte limpezi: dupa podul din Basarabi, imediat la stanga, o sa-ntalniti o "cosmelie din lemn amestecat cu beton", unde-o sa v-astepte cineva care sa va ghideze. Dupa pod, la stanga, am zarit intr-adevar o constructie. Care insa nu semana deloc a cosmelie, ci a ditai hardughia, o enormitate clonata dupa cine stie ce uzina parasita din vremuri comuniste. Ghidul, care n-a dorit sa-si divulge identitatea, ne-a condus stingher spre portile misterioasei cetati de creta, pe care autoritatile o tin departe de ochii curiosilor si unde n-ai voie sa patrunzi decat cu permisiune de la stapanire.

LABIRINT INTUNECAT. Intuneric si racoare. Miros de mucegai amestecat cu praf de creta. Pentru ca cele cateva bisericute care alcatuiesc complexul rupestru de la Basarabi sunt cioplite intr-un colos de calcar. Trepte subrede din lemn poarta pasii catre prima usa a labirintului etajat. Deodata ce-ti aduni umerii ca sa poti patrunde prin culoarul stramt, dai de un vechi altar. Flama artificiala a brichetei e singura raza de lumina care dezvaluie ochiului simbolurile scrijelite-n creta, amprenta popoarelor stravechi care au ridicat locasul.

NATURAL. Complexul rupestru de la Basarabi este cioplit intr-un colos de calcar

SIMBOLURI MUTE. Desi complexul a fost descoperit cu peste 48 de ani in urma, iar paznicul locurilor ingrijeste situl din 1991, neinitiatii n-au nici o sansa de-a patrunde misterul inscriptiilor care acopera zidurile bisericilor si-ale micilor morminte suspendate. Nu-i deci suficient sa treci de portile miniaturale ale constructiilor sapate-n calcar, acum sute de ani, caci misterul amalgamului de simboluri si inscriptii ale diverselor popoare si religii ramane-n continuare o poveste scrijelita-n alfabet strain. De ce bisericile adunate-ntr-un manunchi de creta, galerii- le intortocheate, mormintele si capelele poarta pe zidurile reci povara unor chipuri nedeslusite, animale, pasari, corabii vikinge, laolalta cu figuri simbolice ale balauri- lor si-ale dragonilor dinainte de timpuri, impreuna cu insemne grecesti, gagolitice si runice, umilul vizitator tolerat in labirintul misterelor nu va intelege lesne. Desi, afirma surse de la Muzeul din Constanta, ar fi fost descoperite recent si inscriptii in limba romana ce contin expresii de cult specifice, alaturi de simboluri laice si religioase ale altor civilizatii.

CERCETARI. Ce se-ascunde in spatele combinatiilor incifrate de reprezentari, ce secrete tainuie mormintele, ce slujbe-au gazduit altarele bisericilor de la Basarabi, vom afla abia dupa ce proiectul de consolidare, intretinere si conservare va fi aprobat si pus in aplicare. Deocamdata, specialisti restauratori si tehnicieni din Grecia, Italia si Malta se ocupa de finalizarea cercetarilor initiate in 2003, in baza unui proiect finantat de Uniunea Europeana si Consiliul Judetean Constanta.
×
Subiecte în articol: observator creta basarabi