DEZASTRU NAŢIONAL ● În nord a mai rămas durerea
Ce-a mai rămas din nordul României după ce apele au măturat cu furie
totul în cale? Hectare de mîl amestecat cu resturi de case şi cu
animale moarte! Şi mii de oameni disperaţi, sub cerul liber, fără
ajutor, fără speranţe, care privesc neputincioşi prăpădul.
Ce-a mai rămas din nordul României după ce apele au măturat cu furie totul în cale? Hectare de mîl amestecat cu resturi de case şi cu animale moarte! Şi mii de oameni disperaţi, sub cerul liber, fără ajutor, fără speranţe, care privesc neputincioşi prăpădul.
Apele au continuat şi ieri să facă victime în nordul ţării. Maramureşul, Bucovina, Putna, Neamţ, Iaşi, cu toate frumuseţile lor, au fost măturate de forţa nemiloasă a rîurilor revărsate. Uzi pînă la piele, însetaţi şi înfometaţi, oamenii sînt atît de îndureraţi încît refuză şi apa adusă de autorităţi. Cei mai mulţi au refuzat să-şi lase gospodăriile, preferînd să rămînă cît mai aproape de case, în încercarea disperată de a mai salva ceva din munca de-o viaţă. Dar apa nu ştie să cedeze în faţa disperării oamenilor şi a continuat şi ieri să ucidă. Un bărbat de 54 de ani a murit la Ţibeni, în Suceava. Omul a fost luat de viitură cînd a vrut să coboare spre casă, să vadă cu ce-a mai rămas. Seara se refugiase cu familia pe un deal. Şi în Maramureş patru oameni au fost pur şi simplu smulşi de apele furioase, sub privirile disperate ale rudelor neputincioase. Alţi doi sînt de negăsit. Autorităţile au decis ieri să recurgă la evacuările forţate, pentru a salva vieţile celor aflaţi în pericol, după tragedia celor care au crezut că acoperişul casei, podul sau dealul din apropiere poate fi un refugiu, însă au fost copleşiţi de natura dezlănţuită. Codul roşu de inundaţii emis de hidrologi pentru rîurile din nordul ţării a fost prelungit pînă astăzi la ora 16:00 , pe rîurile Prut, Siret, Suceava şi Tisa.
Judeţele ameninţate în continuare de viituri sînt Suceava, Iaşi, Botoşani, Neamţ şi Bacău. Zona Paşcani este cea mai periculoasă din cauza creşterii debitului Prutului, fiind posibil ca barajul de la Stînca Costeşti să cedeze. În Maramureş, pe rîurile Vişeu şi Iza, autorităţile menţin codul portocaliu. Pentru a proteja localităţile ameninţate de furia apelor, în judeţele Iaşi şi Neamţ au fost trimişi 15.000 de saci cu nisip. Atenţionarea meteorologică de cod galben a fost prelungită pentru judeţele Suceava, Botoşani şi pentru zona de munte a judeţelor Neamţ şi Bistriţa-Năsăud, unde sîmbătă a plouat temporar. Cantităţile de apă au depăşit în nordul judeţelor menţionate 25-30 de litri pe metru pătrat.
DURERE ÎN GROAPA CU MOARTE. În urmă n-a mai rămas decît dezastrul... Bilanţul pagubelor este terifiant: Aproape 9.000 de oameni au fost evacuaţi în urma inundaţiilor din ultimele zile, dar peste 30.000 au rămas izolaţi. Potrivit raportului prezentat ieri de secretarul de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Victor Paul Dobre, au fost afectate 167 de localităţi din şapte judeţe. Apa a devenit un lux în nordul ţării, unde 5.520 de fîntîni au fost acoperite de mîl. Vitele, păsările, porcii, animalele de casă au fost ucise fără milă de rîurile ieşite din matcă. Apele au acoperit trei kilometri de drumuri naţionale, 61 de kilometri de drumuri judeţene, 423 de kilometri de drumuri comunale, 18.771 de hectare de terenuri agricole şi 1.739 de hectare de păşuni şi fîneţe. Au rămas fără energie electrică 45 de localităţi din patru judeţe, după ce 30 de stîlpi de curent au fost rupţi. După ce şi-au văzut casele distruse, oamenii aşteaptă foametea, iar ultimele speranţe s-au spulberat o dată cu revărsările de ieri, cînd apele n-au mai lăsat nimic în cale. În judeţul Suceava cinci zone izolate complet: Putna, unde s-au rupt zece poduri, comunele Ulma, Rădăuşii Noi, Valea Brodinei şi Moldoviţa. În zona Putna zeci de turişti au rămas blocaţi. Mai multe case au fost rase de pe faţa pămîntului de ape. Mănăstirea Sihăstria Putnei a rămas izolată între ape. Turiştii nu au cum să plece din zonele izolate, deoarece drumurile sînt distruse. În comuna Straja sînt 1.200 de case inundate, iar drumul este acoperit de apa care trece de jumătate de metru. Şi în Maramureş căile ferate au fost pur şi simplu smulse de ape. Situaţia pe rîurile Siret şi Prut este critică, iar Executivul a decis ieri supraînălţarea de urgenţă a digurilor pe rîul Siret şi evacuarea localităţilor din zona Paşcani-Roman. Într-un cartier din Paşcani, evacuarea s-a făcut ieri cu scandal pentru că oamenii nu au vrut să-şi părăsească locuinţele. Pericolul se menţine pe rîul Prut, unde debitul din zona graniţei cu Ucraina şi Moldova a atins cote mai mari decît debitul Dunării. În Ucraina, apa a ucis ieri 13 oameni şi peste 6.700 de persoane au fost evacuate.
SPERANŢE. De ieri, apele au început să se retragă în Maramureş. În Moldova, pericolul persistă din cauza situaţiei critice din Ucraina, rîurile de peste graniţă fiind afluenţi ai Prutului. Guvernul se pregăteşte de refacerea zonelor afectate. Fondurile pentru refacerea infrastructurii inundate vor fi alocate imediat după retragerea apelor, cînd se vor putea evalua pagubele. Premierul Tăriceanu a declarat ieri la întrunirea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă că prioritară este deocamdată salvarea localnicilor din zonele inundate, pe rîurile Siret şi Prut situaţia fiind critică din cauza debitelor foarte mari. După întrunire, Premierul s-a deplasat ieri, cu elicopterul, în zonele inundate. La operaţiunile de salvare participă peste 3.000 de persoane care fac parte din forţele de intervenţie ale Ministerului de Interne, ale Ministerului Apărării şi ale serviciilor comunale. Ieri se anunţau precipitaţii sub 25-30 litri pe metru pătrat în zonele inundate şi oprirea ploilor în noaptea de duminică spre luni, începînd cu ora 24:00, pentru cel puţin cîteva zile.
Citește pe Antena3.ro