Mai nou, toamna se numără terasele şi construcţiile ilegale de pe marginea lacurilor. Lacul Floreasca este una dintre cele mai vănate zone verzi ale Capitalei. De la inceputul anului, numărul cărciumilor de fiţe s-a dublat, pe spaţiul verde apărănd chiar şi locuri de parcare pentru şemecherii care vor să intre cu maşinile in parc.
Promisiuni, promisiuni, promisiuni. Campania de demolare a teraselor şi restaurantelor ilegale din parcurile bucureştene anunţată cu surle şi trămbiţe de edilii oraşului a avut un efect invers decăt cel aşteptat. Şi anume a mărit numărul construcţiilor amplasate pe spaţiile verzi.
Malul Lacului Floreasca, fostul ştrand cu acelaşi nume, in imediata vecinătate a Parcului Bordei, este unul dintre multele exemple. Pe lăngă deja mult mediatizatele case construite chiar pe malul lacului ale căror autorizaţii ridică multe semne de intrebare, au apărut terase noi, care se intind pe spaţiul verde, fără ca vreo autoritate locală să ceară socoteală.
Un restaurant cu pretenţii şi un ponton amenajat pe măsură atrag atenţia oricui face o plimbare pe malul Lacului Floreasca. Subiectul nu este străin ziarului nostru, care in urmă cu un an a semnalat modul in care construcţia a fost amplasată fără nici un fel de autorizaţie. La momentul respectiv, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a reacţionat prompt şi a demolat-o.
"Construcţia a fost ridicată fără nici un fel de autorizaţie. Proprietarul a fost somat să desfiinţeze construcţia de pe malul lacului, dar nu s-a conformat", declara in urmă cu un an primarul Andrei Chiliman.
SCHIMBARE DE ATITUDINE. Toate bune şi frumoase, numai că, după un an, totul a revenit la "normal", cei care incepuseră să amplaseze pe spaţiul verde un restaurant de fiţe au şi reuşit. Nu numai că şi-au dus pănă la capăt proiectul, dar şi l-au extins foarte mult. Şi ca totul să fie ca la carte au distrus definitiv zona verde, amplasănd inclusiv parcări pentru clientela sofisticată care vrea cu orice preţ să intre cu maşinile in parc.
Construcţiile aparţin societăţii SC La Gondola Invest SRL, firmă care s-a asociat cu Direcţia Lacuri, Parcuri şi Agrement, din cadrul Primăriei Capitalei, condusă de Virgil Cărstea. Primarul Chiliman ne-a declarat acum că in baza unui certificat de urbanism a dat o autorizaţie de construcţie Direcţiei Lacuri şi Parcuri, permiţănd doar ridicarea unor amplasamente pe locurile unde au existat construcţii vechi. "Pe vremuri era o casă de bilete, pentru că in zonă era un ştrand, şi un ponton. Ei nu puteau să se extindă sau să construiască mai mult. O să trimit o echipă de inspectori acolo", a promis Chiliman. Şi echipa s-a dus, numai că n-a văzut nimic ieşit din comun. Răzvan Iordan, şeful Direcţiei de inspecţie de la Sectorul 1, ne-a declarat că patronii au respectat autorizaţia dată de instituţia unde lucrează, semn că intr-un an lucrurile s-au schimbat, primăria permiţănd construcţii pe spaţiul verde. Căt despre parcările din parc, Iordan n-a ştiut să dea detalii, promiţănd astăzi o documentare mai atentă.
NEMULŢUMIRI. Oamenii care vin de-o viaţă pe malul lacului critică modul in care patronii restaurantelor de fiţe fac legea. "Inainte, ştrandul era o splendoare, acum tot spaţiul verde este distrus. Aleile pe care noi mergem, de lăngă lac, sunt domeniu public, clar, nici pe astea nu mai avem cum să mergem. Patronii de aici inchid porţile parcului şi de multe ori a trebuit să sar gardul. Nu se poate ca un parc să fie controlat de nişte şmecheri, care ne ameninţă cu bodyguarzi", ne-a spus Marius Vlad, un cunoscător al zonei. La căţiva metri de această terasă a mai răsărit alta, la fel de bine cotată printre
VIP-urile Capitalei, construită după aceiaşi reţetă. Interesant este că toate imobilele nu au canalizare, mizeria revărsăndu-se in lac. De precizat că totul de intămplă vizavi de Vila Lac 3, acolo unde locuieşte preşedintele Traian Băsescu.