Traian Băsescu se va afla timp de două zile la Haga, unde participă la summitul pentru securitate nucleară. Reuniunea este la treia ediţie, după cele de la Washington, 2010, şi Seul, 2012. Agenda de la Seul a fost dominată de măsurile pentru întărirea securităţii nucleare, tematică impusă de accidentul de proporţii catastrofale de la Fukusima, din 2011.
Summitul de la Haga, la care sunt invitate 53 de ţări, are loc în condiţiile crizei din Ucraina, care poate acoperi substanţa acestui eveniment.
În capitala Olandei şi-au anunţat participarea numeroşi şefi de stat şi de guvern, circa două treimi dintre ţările participante fiind la nivel înalt de reprezentare. La Haga se află preşedintele SUA, dar şi cel al Chinei, care începe un turneu european.
Summitul va fi un decor şi pentru consultări în G -7, fiind prezenţi pe lângă Obama liderii din Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada, Japonia, Italia. Se aşteaptă o poziţie comună a G-7 faţă de Rusia şi o clarificare faţă de reuniunea grupului, programată în iunie, când Rusia este programată să preia preşedinţia organizaţiei, conform rotaţiei.
Pentru Traian Băsescu, principalul moment al summitului îl va constitui poza de familie. La conferinţa de la Seul, Băsescu a fost aşezat în primul rând, lângă preşedintele de atunci al Rusiei, Medvedev, în prag să predea funcţia lui Putin. Acum Medvedev este prim ministru al Federaţiei Ruse, dar nu a fost anunţat nivelul de participare al Moscovei la reuniune. Poza de familie pentru care Băsescu bate drumul în Olanda, este programată marţi,25 martie, ora 13.15.
Băsescu are o relaţie specială cu Olanda după ce această ţară s-a opus intrării României în Schengen. El a amânat primirea scrisorii de acreditate a ambasadorului Olandei la Bucureşti până la limita unui scandal diplomatic şi a chemat la un embargou al produselor olandeze, autorităţile vamale româneşti descoperind că florile importate au probleme.