x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lansare cu repetiţie pentru ministresa turismului

Lansare cu repetiţie pentru ministresa turismului

de Mircea Opris    |    04 Feb 2011   •   15:33
Lansare cu repetiţie pentru ministresa turismului

Peste 600 de persoane au rămas blocate aproape o oră, în telegondola inaugurată de către Elena Udrea. Din cauza prostei organizări, cabinele au fost supraîncărcate şi sistemul s-a oprit la ora 14,45, chiar când ministresa urma să se suie într-una dintre cabine, care să o aducă înapoi la bază de pe pârtia de la Vulcan.

O oră de penibil, în care oamenii nu au ştiut ce se intâmplă, blocaţi în telegondole. În acest timp, Udrea le făcea cu mâna de pe margine şi le arăta pe degete că în 5 minute se rezolvă problema. 5 minute care au durat o oră. Între timp, primarii din Valea Jiului au organizat o caravană de maşini 4x4, care au urcat până la pârtia de la cota 1100, gata să o ducă înapoi în oraş pe ministresă. Sistemul a fost reparata după o oră şi repus în funcţiune. Nici un echipaj medical nu se afla la baza telegondolei, deşi mai multe persoane acuzau probleme de respiraţie şi prezentau sindrom de panică şi cluastrofobie.

Situaţie critică, autorităţi complet nepregătite

Inaugurarea noii investiţii din programul "Schi în România", care a costat peste 10 milioane de euro a fost de rău augur. Elelna Udrea a tăiat panglica şi a apăsat, inaugural, butonul de pornire al instalaţiei de transport. Inaugurarea trebuia să aibă loc la ora 12, însă Udrea s-a lăsat aşteptată mai bine de o oră. Întârzierea a stârnit nemulţumirea sutelor de schiori sau curioşi care au vrut să urce cu noua telegondolă. Mulţi dintre cei prezenţi nu au mai aşteptat speech-ul Elelnei Udrea şi nici pornirea telegondolei şi au urcat pe jos. În momentul în care s-a dat drumul la instalataţie, din busculada creată s-a pierdut numărul celor care urcau în cabine. Greutatea maximă admisă a fost depăşită, iar senzorii au oprit automat instalaţia, multe persoane rămânând pentru o oră izolate la zeci de metri înălţime şi fără nici o explicaţie. Fiecare dintre cele 73 de cabine pot transporta până la opt adulţi, însă în urma ministresei s-au înghesuit toate autorităţile locale şi judeţene, cu neveste şi prieteni, plus simpli cetăţeni. Astfel că numărul exact al celor care s-au îm barcat în telegondole nu se ştie, deoarece nimeni din aparatul de întreţinere nu i-a numărat, deşi la faţa locului se aflau şi zeci de poliţişti şi jandarmi.

Udrea a adus ghinion la a treia inaugurare

Dincolo de festivismul local şi de figurile pe zăpadă ale Elenei Udrea, investiţia de la Vulcan are o istorie cu scandal. Vineri, ministrul turismului a inaugurat, de fapt, pentru a treia oară acelaşi obiectiv. Motiv de campanie şi discursuri electorale despre locuri de muncă şi fonduri de peste 160 de milioane de euro, alocate pentru Valea Jiului. Asta în timp ce peste 400 de mineri vor rămâne fără locuri de muncă, după ce săptămâna trecută a fost anunţată închiderea a trei mine din Valea Jiului.

Inaugurarea cu repetiţie a atras atenţia asupra acestei lucrări. Lansarea de vineri a avut două repetiţii oficiale, una în decembrie 2010 şi una în urmă cu şase zile. Pe 29 ianuarie, primarul din Vulcan, Gheorghe Ilie, nu a rezistat tentaţiei şi s-a dat cu telegondola portocalie. La eveniment urma să fie prezent iniţial şi ministrul Dezvoltării şi Turismului, dar a trebuit să îşi amâne participarea deoarece pe 28 februarie a inaugurat un telesacun şi un hotel de lux la Sinaia, iar pe 29 ianuarie s-a dus la Forumul Hotelierilor, la Mamaia. Primarul a adus totuşi copii şi sănii portocalii pentru a vedea cum funcţionează noua instalaţie. Momentul a fost chiar postat pe site-ul de Facebook al Primăriei Municipiului Vulcan. Totul s-a repetat pe 4 februarie, dar la altă scară, deoarece Elena Udrea şi-a confirmat prezenţa.

Un proiect de 32.964.438 lei fără TVA

Iniţial, panglica trebuia tăiată în decembrie 2010, pentru ca oamenii să beneficieze de instalaţie cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. “În curând se face anul de când am pus primul beton la această construcţie. Sper ca şi cu ajutorul lui Dumnezeu, dar şi al Guvernului, să finalizăm în luna decembrie lucrările de la telegondolă. Suntem într-o fază destul de avansată, aş spune eu, 95 la sută. Mai trebuie doar să tragem cablul de alimentare cu energie electrică, s-a montat deja cablul de susţinere a gondolelor, aşa că sunt sigur că vom da drumul la telegondolă în decembrie”, a declarat edilul-şef al municipiului Vulcan anul trecut. 4 februarie, ziua cu ghinion blond, a fost a treia inaugurare a telegondolei care a costat 32.964.438 lei, fără TVA. Ea are 3.500 de metri şi 73 de gondole. În zonă urmează să mai apară două pârtii de schi şi un teleschi. Pe lângă construirea telegondolei, în viitoarea staţiune se vor amenaja două telescaune, mai multe instalaţii de teleschi, cinci pârtii de schi dintre care cea mai mare va avea o lungime de 5 kilometri. De asemenea se are în vedere realizarea canalizării, a alimentării cu apă, energie electrică şi gaz metan, precum şi tunuri de zăpadă şi alte accesorii necesare unei staţiuni turistice. Durata de execuţie a proiectului este de 10 ani, însă autorităţile estimează ca din iarna lui 2011 aici să ajungă primii turişti. Staţiunea Pasul Vâlcan este situată la 7 kilometri de oraşul Vulcan, la o altitudine de 1.300 de metri, în Masivul Vâlcan. Rugată să estimeze câţi turişti va atrage noua investiţie şi planul pe zece ani, Elena Udrea a declarat, chiar pe mijlocul pârtiei că, de fapt, nu poate da un număr, deoarece ar trebui făcut întâi un studiu. Implicit, ea a recunoscut că investiţia a fost forţată, în ciuda faptului că nu există un studiu care să estimeze dacă viitoarea staţiune va fi rentabilă sau va fi una pustie, aici neexistând nici locuri de cazare şi nici restaurante sau baruri.

×