x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 3.000 de lei amendă pentru bucureştenii care nu-şi declară cânii. Ce mai prevede hotărârea adoptată azi

3.000 de lei amendă pentru bucureştenii care nu-şi declară cânii. Ce mai prevede hotărârea adoptată azi

31 Mai 2013   •   18:23
3.000 de lei amendă pentru bucureştenii care nu-şi declară cânii. Ce mai prevede hotărârea adoptată azi
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat azi o hotătâre privind controlul înmulţirii câinilor maidanezi, care prevede printre altele amenzi pentru stăpânii care nu-şi declară şi castrează câinii, precum şi procedurile de adopţie a maidanezilor de la adăposturi.

Controversatul amendament privind amendarea celor care hrănesc câini maidanezi a fost respinsă.

Astfel, orice cetăţean din Bucureşti care are un câine mai mare de patru luni trebuie să-l înscrie în baza de date a Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din Bucureşti, formalitate care implică şi microciparea câinelui. Cei ce nu fac acest lucru riscă o amendă de 3.000 de lei, care va fi aplicată de Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti. Proprietarii de câini au un termen de şase luni, începând de azi, pentru a înscrie câinele în baza de date. 

De asemenea, toţi câinii cu excepţia celor utilitari sau care au drept de montă trebuie castraţi în termen de un an. În caz contrar, stăpânii riscă o amendă de 150 de lei, amendă care va fi aplicată în fiecare an în care stăpânul nu poate dovedi că şi-a castrat câinele. Suma va fi adăugată la impozitele locale pe care stăpânul le plăteşte.

Hotărârea adoptată azi reglementează şi procedurile de adopţie a câinilor maidanezi din adăposturile publice. Astfel, o persoană poate adopta gratuit un singur câine în fiecare an, în cazul în care vrea să adopte mai mulţi urmând să plătească o taxă de 150 de lei pe câine. În cazul ONG-urilor, acestea au dreptul de a adopta gratuit 100 de câini pe an.

De asemenea, în cazul ONG-urilor s-a decis un control mai strict al activităţilor, amenda fiind de 3.000 de lei dacă acestea nu declară toate activităţile legate de câini sau dacă refuză să sterilizeze câinii pe care îi au în grijă.

Această decizie a fost luată după ce mai multe rapoarte privind numărul de câini sterilizaţi înaintate de ONG-uri s-au dovedit a fi false. 

În paralel, ASPA va continua să prindă şi să sterilizeze câinii maidanezi din Capitală. Strategia prevede împărţirea Bucureştiului în 178 de zone de intervenţie, folosind toate barierele naturale şi artificiale. Câinii vor fi capturaţi, sterilizaţi, identificaţi, înregistraţi, deparazitaţi şi apoi aduşi înapoi. De asemenea, se va înfiinţa şi o echipă specială care va acţiona, în funcţie de petiţii, în zonele cu câini câini agresivi sau bolnavi, or unde există haite periculoase. 

×