x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lege pentru stocarea datelor personale?

Lege pentru stocarea datelor personale?

de Luiza Moldovan    |    12 Sep 2014   •   20:24
LA VIE EN MOV
George Maior, şeful SRI, vrea lege pentru stocarea datelor personale ale oamenilor.
Furnizorul de servicii online Yahoo a fost ameninţat de către Agenţia Naţională de Securitate cu amenzi de 250 000 de dolari pe zi dacă nu face publice datele personale ale utilizatorilor săi. Asta face parte din programul PRISMA, de urmărire a cetăţenilor americani, pus la punct de guvernul american şi dat în gât de Edward Snowden, “turnătorul” considerat periculos, dar doar din perspectiva guvernului american, căruia nu-i place niciodată când cineva îi pune planurile pe tapet, să le vadă toată lumea.

Consilierul General al Yahoo, Ron Beller, a spus, într-o postare pe blogul personal, că organizaţia pe care o reprezintă a refuzat să pună la dispoziţia guvernului american datele personale ale utilizatorilor, minimizând, prin aceasta, autoritatea guvernului american.

Yahoo e pe poziţii de frondă, de vreme ce toate celelalte companii, Apple, Microsoft, Google, AOL, au acceptat imediat colaborarea cu sistemul american. În urma unui process intentat de Yahoo, Curtea Federală a desecretizat un document de 1 500 de pagini, în care este vorba despre cum se încearcă legalizarea urmăririi cetăţeanului de către guvernul american. Yahoo a pierdut cazul. Că doar nu era să câştige!

Deşi Curtea Federală a acceptat o desecretizare parţială, totuşi, din acest document rămân pagini întregi interzise cititului chiar şi companiei Yahoo. Însă: “Documentele remise publicităţii demonstrează clar cum a trebuit să muncim, pas cu pas, pentru păstrarea transparenţei şi pentru a contracara demersul de supraveghere permanentă a cetăţenilor noştri”, a scris Bell pe blogul său. El mai devoalează şi că, “la un anumit punct, guvernul american a ameninţat compania Yahoo cu o amendă de 250 000 de dolari pe zi dacă nu face publice datele utilizatorilor săi”.

Compania Yahoo a intrat într-o luptă inegală cu un gigant cu şapte capete căruia, dacă i se taie unul, îi cresc alte şapte la loc. Asta în condiţiile în care marii furnizori de servicii de internet, aservite guvernului american, cer împărţirea internetului pe slow şi fast, în funcţie de câţi bani eşti dispus să plăteşti. Vrei net mai rapid, sari cu banu’! N-ai bani dar vrei net? Stai şi aşteaptă să se umple bara aia! Pe acest fond, nu e de mirare că există o mişcare internaţională care luptă pentru un internet democratic.

Încotro ne îndreptăm? Supraveghere? Internet mai încet dacă eşti mai sărac? Televiziuni care conduc prin manipulare şi inducerea fricii generale – de cutremure, de inundaţii, de incendii devastatoare, de închisoare? Omul urmărit în permanenţă este deja o realitate. În SUA, oamenii sunt tentaţi cu idea unei mai mari siguranţe personale şi convinşi (foarte uşor!!!) să li se introducă un cip sub piele! Iar ei se bucură când li se introduce cipul! Se vrea aservirea completă a rasei umane.

Cred că, în absenţa unei rezistenţe generalizate, de tip, iată, Yahoo, asta se va şi întâmpla. În mai puţin de 10 de ani.  Iar George Maior vrea o lege pentru stocarea datelor personale. Tu vrei?


×