x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator LEGE SFIDATĂ/Executări silite, după ureche la Timişoara

LEGE SFIDATĂ/Executări silite, după ureche la Timişoara

de Mircea Opris    |    23 Dec 2008   •   00:00
LEGE SFIDATĂ/Executări silite, după ureche la Timişoara

Primăria Timişoara şi-a pus în cap comunitatea de afaceri, după ce Direcţia Fiscală a emis nu mai puţin de 2.000 de somaţii pentru neplata la timp a unor impozite pe clădiri.

Somaţiile prevăd sume aberante, restanţe şi majorări din anul 2003 încoace. Emise între 12 şi 15 decembrie, aceste hârtii îi anunţă pe contribuabili că împotriva lor “s-a pornit executarea silită”, cu toate că aproape toţi cei 2.000 de agenţi economici sunt cu plata impozitelor la zi. Mai mult, termenul de plată de 15 zile nu poate fi respectat, deoarece direcţia fiscală a primăriei a intrat în vacanţă de la 22 decembrie. Mulţi dintre agenţii economici timişoreni vor să dea primăria în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

SOMAŢII FĂRĂ ACOPERIRE
Peste 2. 000 de patroni s-au trezit peste noapte cu astfel de somaţii prin care li se cere plata unor impozite pe care ei le-au achitat deja. Mai mult, somaţiile au fost emise începând cu 12 decembrie şi cu un termen de plată de 15 zile. Aceasta, în condiţiile în care Direcţia Fiscală a primăriei a intrat în vacanţă de ieri. Majoritatea celor somaţi au dările plătite la zi, dar se tem să nu se trezească cu executorii judecătoreşti la uşă în primele zile ale lui 2009. Mai bine de jumătate din cei 2.000 de patroni somaţi au hotărât să atace în instanţă decizia primăriei. “Oamenilor le e frică că se vor trezi cu conturile blocate după 1 ianuarie. Este o modalitate subversivă de a lua banii oamenilor. Cei slabi de înger vor plăti, chiar dacă nu au nici o restanţă. Când eşti anunţat peste noapte că s-a început executarea silită împotriva firmei tale, deşi ai toate dările plătite la zi, simţi că urmează să faci un atac de cord”, ne-a declarat Ion Răducanu, membru al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România şi fost consilier local. Acesta s-a consultat cu  peste 300 de patroni aflaţi în această situaţie şi vor da în judecată semnatarii somaţiilor pentru abuz în serviciu. “La primărie se lucrează haotic. Probabil sunt într-o criză financiară şi au încercat acest tertip al presiunii psihologice. Eu am făcut parte din Consiliul Local Timişoara şi cred că mai există o variantă: cei de la Direcţia Fiscală au pierdut baza de date cu contribuabilii sau această bază de date este neactualizată de ani de zile”, a mai declarat Ion Răducanu.

CER SENIN LA PRIMĂRIE
Adrian Bodo, directorul Direcţiei Fiscale din Primăria Timişoara, era plecat în vacanţă încă de vinerea trecută. Telefonic, acesta a desfiinţat somaţiile semnate chiar cu propria mână. El consideră firesc să fie somate cu executarea silită a 2.000 de firme, chiar dacă majoritatea nu au nici o datorie către primărie.

“Şi ce dacă e vacanţă? Firmele pot plăti cu ordin de plată.

De anul trecut până acum am introdus în baza de date peste 80.000 de declaraţii de plată. Unele e posibil să nu apară în baza de date. Noi am neglijat baza de date până anul trecut. La ce volum de informaţie prelucrăm şi din cuaza lipsei de date pot apărea erori. Termenul de 15 zile este unul prevăzut de lege, dar cei cu datorii pot merge în Laponia în vacanţă liniştiţi şi pot plăti în ianuarie. Cei fără datorii nu trebuie să îşi facă probleme că au fost somaţi, la ei e vorba doar despre o regretabilă eroare”, ne-a declarat Adrian Bodo, directorul Direcţiei Fiscale din primărie. Dincolo de vorbele acestuia, patronii firmelor se tem de somaţia scrisă şi de  executarea silită, fie ea chiar şi ilegală. Eventuala blocare a conturilor şi a activităţii în primele zile din ianurie se va lăsa cu peste o mie de procese împotriva Primăriei Timişoara.

×
Subiecte în articol: observator