x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legea educaţiei: Clasa a IX-a trece la gimnaziu

Legea educaţiei: Clasa a IX-a trece la gimnaziu

de Diana Scarlat    |    10 Mar 2010   •   00:00

Conform proiectului noii Legi a Educaţiei, învăţământul obligatoriu ar putea dura zece ani, astfel încât clasa a IX-a să treacă de la liceu la gimnaziu. Ministrul Educaţiei, daniel Funeriu, susţine că astfel s-ar putea reduce fenomenul abandonului şcolar.

"Vom analiza situaţiile în care anumite şcoli generale, din lipsă de spaţiu, nu vor putea prelua, pentru învăţământul gimnazial, clasele a IX-a. Nu se pune problema pregătirii profesorilor, întrucât cei din liceu şi cei din şcoala generală au aceeaşi pregătire", a spus Daniel Funeriu, într-o conferinţă de presă. Experţii ministerului apreciază că abandonul şcolar s-ar putea reduce cu până la 20% dacă învăţământul obligatoriu fa fi de zece ani. Potrivit ministrului, această prevedere va fi binevenită, mai ales pentru învăţământul rural, unde elevii vor învăţa încă un an la ei acasă şi nu vor fi nevoiţi să plece, la numai 14 ani, la mare distanţă de domiciliu.

PROIECT. Ministrul Daniel Funeriu a declarat că proiectul legii Educaţiei este aproape finalizat, aflându-se în stadiul ultimelor verificări, însă conţinutul acestuia nu a fost discutat cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, ceea ce a stârnit nemulţumirea sindicaliştilor. "Documentul va fi înaintat pentru o primă lectură în Guvern, după care va urma o lună în care vor avea loc dezbateri publice reale pe marginea acestui document", a precizat Funeriu, în aceeaşi conferinţă de presă. Ministrul spune că abia după ce proiectul va fi discutat în Guvern, pe marginea lui vor fi consultate, pe rând,  organizaţiile de părinţi, de studenţi, de elevi, mediul de afaceri, formaţiunile sindicale şi reprezentanţi ai ambasadelor ţărilor UE în România, întrucât învăţământul naţional trebuie coroborat cu cel din ţările UE. "Această nouă lege a educaţiei reprezintă o opţiune politică majoră. Este o lege care trebuie să dea stabilitate şi predictibilitate sistemului învăţământului", a adăugat Funeriu.

MODIFICĂRI. Conform aceluiaşi proiect legislativ, admiterea la liceu ar putea consta într-o evaluare din toate disciplinele, la care se adaugă o probă practică privind utilizarea calculatorului şi referinţele profesorului despre respectivul elev. "Noua lege a educaţiei prevede evaluarea elevilor, transcurriculară. Este vorba despre susţinerea de către candidaţi a două probe scrise, una de ştiinţe şi alta umanistă. Pe lângă aceste probe, candidatul va susţine o probă practică privind utilizarea calculatorului. Rezultatul acestei evaluări, inclusiv portofoliul elevului, reprezintă 70% din media de admitere. Liceele care doresc să organizeze un test de selecţie pentru admiterea candidaţilor, vor putea face acest lucru. Testul la nivelul liceului reprezintă 30% din nota de admitere", a precizat ministrul Educaţiei. Noua metodă de evaluare urmează a fi anunţată elevilor care intră în clasa a V-a. Unele schimbări urmează să fie aplicate imediat, altele după anumite intervale de timp, astfel încât elevii să nu fie puşi în faţa unui sistem de evaluare nou, pentru care nu sunt pregătiţi.

×
Subiecte în articol: scoala