La fix o zi după ce preşedintele Băsescu avertiza că dacă legea pensiilor, împreună cu salarizarea unitară, nu sunt adoptate curând, riscăm să ieşim din acordul cu FMI, senatorii s-au contrat marţi timp de câteva ore pe chestiuni de procedură privind dezbaterea acestui act normativ.
Ei au reuşit ca în final, după pauze de consultări inutile, să ajungă la suspendarea şedinţei din lipsă de cvorum şi astfel amânarea dezbaterii legii. În dezbaterea plenului se afla cererea de reexaminare a şefului statului privind vârsta de pensionare a femeilor, dar în discuţii senatorii au reluat divergenţele pe posibilitatea de a modifica şi alte articole decât cel indicate de preşedinte, opoziţia şi puterea solicitând de câteva ori pauze de consultări pentru a încerca să se pună de acord asupra procedurii care ar trebui adoptate. În plus, nemulţumiţi că raportul comisiei de fond nu conţine şi amendamentele adoptate în comisiile avizatoare, precum cea juridică şi cea de sănătate, senatorii opoziţiei au cerut retrimiterea la comisie a cererii de reexaminare.
Cum ultima pauză de consultări a coincis cu terminarea programului de lucru obişnuit, senatorii au părăsit treptat sala de şedinţă, preşedintele de şedinţă nemaiputând decât să constate lipsa de cvorum şi amânarea dezbaterii legii pensiilor pentru următoarea şedinţă de săptămâna viitoare. Opoziţia a impus în comisia de muncă introducerea vârstei de pensionare a femeilor la 60 de ani şi a bărbaţilor la 64, calcularea punctului de pensie ca fiind 45% din salariul mediu brut al fiecărui an, dar şi eliminarea din lege a pensiilor speciale ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici speciali.
Situaţia din Senat a determinat critici vehemente din partea primului-ministru Emil Boc, care a pus la zid "dorinţa acerbă" a opoziţiei de a bloca reexaminarea şi de a extinde obiectul acestei reexaminări, atitudine considerată "contrară intereselor României". "Ar face bine să respecte Constituţia şi legile Mircea Geoană, pentru că nu îşi pot permite să extindă dezbaterile şi la alte domenii decât cererea de reexaminare", a avertizat Boc, adăugând intenţia puterii de a folosi "toate mijloacelor procedurale" pentru deblocarea situaţiei. El nu a exclus apoi posibilitatea asumării răspunderii şi pe legea pensiilor. Mircea Geoană nu a condus şedinţa de marţi a Senatului, acest rol revenindu-i vicepreşedintelui liberal Theodor Meleşcanu.