x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legea pensiilor este nesustenabilă

Legea pensiilor este nesustenabilă

de Diana Scarlat    |    12 Feb 2010   •   00:00

Blocul Naţional Sindical (BNS) a anunţat că va începe o serie de proteste dacă nu va fi modificată noua Lege a pensiilor. Sindicaliştii consideră legea nesustenabilă, deoarece reforma se face doar în interesul bugetului, nu şi în interesul contribuabilior, iar puterea de cumpărare a pensionarilor va scădea de la un an la altul.

BNS consideră că Executivul ar trebui să aibă ca principal obiectiv creşterea ratei şi a calităţii ocupării. Dumitru Costin, preşedintele BNS a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, că sindicaliştii vor organiza un miting de amploare în Bucureşti, spre sfârşitul lunii martie, dacă propunerile lor de modificare a actului normativ nu vor fi luate în considerare.

Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical se vor întâlni în perioada următoare cu reprezentanţii FMI, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, urmând a solicita audieri Comisiilor parlamentare pentru a face propuneri legate de acest proiect.

REFORMĂ ZERO
BNS susţine nevoia unei reforme de amploare, care nu înseamnă doar o nouă lege a pensiilor. "Dacă nu vor fi luate măsuri radicale, efectul reformei va fi cel generat de măsurile luate din 2000, adică zero.

Trebuie promovate, în perioada următoare, măsuri active de ocupare pentru persoanele peste 45 de ani, pentru menţinerea acestora în piaţa muncii. Trebuie promovat un sistem fiscal echitabil care să contribuie, de asemenea, la creşterea ocupării şi să permită o diminuare a economiei informale, să conducă la creşterea gradului de fiscalizare a economiei. Trebuie aplicat un tratament similar în ceea ce priveşte obligativitatea participării, contribuţiile cerute şi beneficiile oferite de system", a declarat Dumitru Costin.

Liderul sindical consideră că nu vor fi recalculatre pensiile speciale, deoarece beneficiarii acestora au o capacitate de influenţă foarte mare privind instrumentele juridice.

NEVOIA DE NATALITATE
România se va confrunta cu probleme majore în privinţa îmbătrânirii populaţiei, conform estimărilor Comisiei Europene, iar situaţia se va înregistra pe termen lung, în ciuda estimărilor de creştere a speranţei de viaţă, deoarece rata de fertilitate din România este cea mai scăzuta din Europa. Rata de dependenţă între populaţia de peste 65 de ani şi populaţia în vârstă de muncă între 15 şi 64 de ani va creşte de la 21% în 2008 la 65% în 2060.

Estimările pentru 2060 arată că România va avea cea mai ridicată rată de inactivitate, numărul copiilor şi al bătrânilor urmând a fi de peste două ori mai mare decât cel al populaţiei ocupate, arată liderul BNS. În opinia sa, calculele experţilor Comisiei Europene arată că o creştere a ratei de ocupare este esenţială pentru creşterea sustenabilităţii sistemului public de pensii.

O creştere cu un punct procentual în rata de ocupare sau o creştere cu 5 puncte procentuale a ratei ocupării pentru persoanele în vârstă reduce cheltuiala cu sistemul de pensii cu 0,3 respectiv 0,4 % din PIB.

×
Subiecte în articol: observator