Proprietarii de ştranduri şi piscine publice nu vor mai putea vinde bilete fără număr la intrare, iar accesul unei persoane în bazinul de înot va fi permis numai după ce acestea îşi dezinfectează picioarele într-un spaţiu special amenajat în acest sens, potrivit unui proiect legislativ privind normele igienico-sanitare în domeniul funcționării și exploatării piscinelor de uz public, pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. De asemenea, apare o nouă meserie, şi anume aceea de “salvator în piscină”.
Ministerul Sănătăţii (MS) şi Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) au pregătit reguli noi pentru funcționarea și exploatarea piscinelor de uz public din România. Noile norme se referă atât la cerinţele structural-funcționale, manageriale, tehnice, de mediu și de igienă din piscine, inclusiv la specificarea limitei maxime de utilizatori admisibili simultan, cât şi la cerinţele privind evaluarea calității apei din bazin şi modul de supraveghere și control.
Având în vedere că practicarea înotului câștigă tot mai mult teren în ţara noastră, autorităţile spun că era necesară elaborarea unor norme de igienă mai stricte pentru cei care dețin piscine sau bazine, atât pentru recreere (ştranduri), cât şi pentru practicarea înotului, scopul acestora fiind de a proteja sănătatea persoanelor care le folosesc, dar şi pentru siguranţa acestora.
Număr limitat de înotători
Proiectul de Hotărâre de Guvern postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii prevede ca regulamentul de utilizare a piscinelor și măsurile de igienă să fie afişate vizibil, la intrarea in piscină. De asemenea, “în utilizarea piscinei/bazinului nu se va depăşi numărul maxim de persoane aflate simultan în piscină/bazin, prevăzut în proiectul acesteia, număr care va fi menţionat în regulamentul de utilizare a piscinei”.
“Accesul persoanelor în bazin este permis numai după ce, în prealabil, au făcut duş și au trecut cu picioarele prin pediluviu/dușul pentru picioare”, iar accesul persoanelor purtătoare de boli transmisibile, plăgi deschise, dermite sau dermatoze este interzis”, se mei arată în actul normativ.
Picioarele nespălate devin contravenție
Nerespectarea noilor reguli va fi sancţionată. Lipsa sistemelor de igienizare a picioarelor, spre exemplu, le-ar putea aduce proprietarilor de piscine amenzi de până la 6.000 de lei, în vreme ce o persoană care refuză să se spele pe piciore cu substanţele dezinfectante ar putea fi amendată cu o sumă de până la 1.600 de lei. “Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 800 lei la 1.600 lei nerespectarea circuitelor (..), săvârșită de persoane fizice. Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei persoanele juridice pentru neamenajarea facilităților pentru igienizarea picioarelor, respectiv pediluviul sau dușul pentru picioare”.
Apa, înlocuită mai des
Conform Ghidului OMS pentru piscine și ape recreaționale, valoarea pH-ului apei trebuie să se situeze în intervalul 7,2 - 7,8 şi o temperatură între 24°C - 32 °C. Prin aplicarea bunelor practici igienice ale utilizatorilor, devine posibil și controlul produșilor secundari de dezinfecție, rezultați prin descompunerea substanțelor dezinfectante adăugate pentru inactivarea agenților microbiologici ajunși în apă. Anumite microorganisme care ajung în apa de piscină prin intermediul utilizatorilor - precum chisturile de criptosporidium și giardia - sunt rezistente la dezinfecție, iar filtrarea, coagularea și dezinfecția nu pot îndepărta toţi poluanții din apă. “Din acest motiv, pentru diluarea poluanților care nu pot fi îndepărtați, proiectarea piscinelor trebuie să permită înlocuirea unei părți din apa piscinei cu apă proaspătă”, se arată în normele de fundamentare a proiectului.
Totodată, pentru a încuraja utilizatorii să folosească toaletele și să nu contamineze apa piscinei cu fecale sau urină, proprietarii sunt obligaţi să asigure un număr suficient de toalete, separate pe sexe.
După adoptarea actului normativ, proprietarii de ştranduri şi piscine sunt obligați să se conformeze noilor reguli în maximum un an și jumătate.
Salvatori în piscină
Pentru asigurarea igienei şi mai ales a siguranţei înotătorilor, în cadrul piscinelor care au suprafața apei din bazin mai mare de 100 de metri pătrați, supravegherea “se va face obligatoriu prin personal calificat pentru salvare și prim ajutor în condițiile specifice piscinelor”, numit personal salvator. Ocupația de salvator în piscină va fi recunoscută în condițiile legii, iar brevetul de atestare a competențelor specifice va fi emis de un formator autorizat de Autoritatea Națională pentru Calificări.
Înotul are o importanță deosebită pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și tinerilor și este un tip de activitate fizică recomandat oricărei categorii de vârstă pentru menținerea și îmbunătățirea stării de sănătate populației, spun specialiştii.
Noile prevederi nu se aplică piscinelor destinate utilizărilor din domeniile medical (terapeutic, reabilitare), balnear, cosmetic și altele asemenea ale căror cerințe sunt definite prin reglementări specifice.