x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O nouă cauză a leziunilor pulmonare descoperită de oameni de știință

O nouă cauză a leziunilor pulmonare descoperită de oameni de știință

de Redacția Jurnalul    |    05 Apr 2024   •   22:45
O nouă cauză a leziunilor pulmonare descoperită de oameni de știință
Sursa foto: pixabay.com

Oamenii de știință britanici au identificat o cauză fundamentală a daunelor provocate de astm. Cercetările lor arată că celulele care căptușesc căile respiratorii sunt deteriorate semnificativ în timpul unui atac.

Echipa de la Kings College London a publicat descoperirea în revista Science.

Cercetătorii sugerează că medicamentele care previn deteriorarea celulelor ar putea fi mai eficiente decât cele care tratează doar simptomele.

Căile respiratorii ale persoanelor cu astm sunt sensibile la factori declanșatori precum polenul, animalele de companie și exercițiile fizice. Când sunt expuse la acești factori, căile respiratorii se inflamează și se umflă, provocând simptome precum tusea, respirația șuierătoare și dificultăți de respirație.

Medicamentele existente, cunoscute sub numele de inhalatoare, pot reduce inflamația și pot menține căile respiratorii deschise. Cu toate acestea, atacurile repetate de astm pot duce la cicatrizarea permanentă și la îngustarea căilor respiratorii.

Cercetătorii au descoperit că, în timpul unui atac de astm, mușchii care înconjoară căile respiratorii se contractă, comprimând celulele mucoasei. Acest lucru deteriorează mucoasa, ducând la inflamație pe termen lung, vindecare defectuoasă și infecții, care pot declanșa mai multe atacuri.

Profesorul Jody Rosenblatt, autorul principal al studiului, a declarat pentru BBC: "Această căptușeală este prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor, dar este deteriorată în timpul atacurilor de astm. Există o rană constantă care se produce - este un cerc vicios. Dacă putem bloca daunele, sperăm că acest lucru ar putea preveni apariția atacurilor".

Un posibil tratament preventiv pe care cercetătorii îl analizează este un element numit gadoliniu, care pare să fie eficient la șoareci.

Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă este sigur și eficient pentru utilizarea la om.

"Această descoperire deschide noi perspective pentru explorarea unor noi opțiuni de tratament de care persoanele cu astm au nevoie urgentă”, spune Dr. Samantha Walker, director de cercetare și inovare la Asthma and Lung UK.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: leziuni pulmonare astm