x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Linie telefonică gratuită şi psihologi pentru împătimiţii jocurilor de noroc

Linie telefonică gratuită şi psihologi pentru împătimiţii jocurilor de noroc

27 Iun 2018   •   14:45
Linie telefonică gratuită şi psihologi pentru împătimiţii jocurilor de noroc

15% dintre români au practicat cel puţin o dată jocuri de noroc în ultimul an. Adică 2,4 milioane de persoane. Dintre aceştia, o parte conştinetizează că aceste jocuri sunt pentru distracţie şi nu pentru a câştiga bani. Însă 98.000 de invidivizi au intrat sub incidenţa dezvoltării de probleme de joc, conform criteriilor specialiştilor internaţionali în psihologie. Pe înţelesul tuturor, sunt dependenţi de joc, încearcă să recupereze sumele pierdute şi inevitabil se afundă tot mai mult în datorii.

Jocurile de noroc sunt cele tip Loto, pariurile sportive offline şi online, jocurile de cărţi, jocurile online şi cele de tip slot-machines, des numite "păcănele". Dintr-un studiu asupra unui număr de 988 persoane a rezultat că cei mai mulţi jucători sunt în Bucureşti, Ardeal, Muntenia, Dobrogea, Oltenia, iar cei mai puţini în Banat-Crişana-Maramureş  şi Moldova. Profilul jucătorului este bărbat, 18-24 de ani, necăsătorit, orăşean, cu educaţie medie şi venit mediu pe gospodărie de 2.500 de lei, care joacă în principal pentru a câştiga bani şi pentru distracţie.

Din păcate, o parte a acestora au ca ţel recuperarea sumelor pierdute înainte, care pariază mai mulţi bani şi pierd mai mult timp jucând decât îşi plănuiseră iniţial. Pentru o parte dintre ei, dependenţa lor generează neînţelegeri în familie şi la locul de muncă.

Asociaţia organizatorilor de sloturi (ROMSLOT), care deţine o pondere de 20% în piaţa jocurilor de noroc, a iniţiat o serie de măsuri pentru ajutorarea celor cu probleme de joc. Aceştia au la dispoziţie suport specializat şi terapie, consiliere telefonică gratuită (0800 800 099), două şedinţe gratuite de evaluare şi terapie în cabinelete psihologilor, suport pentru familie şi prieteni şi ajutor online pe site-ul www.jocresponsabil.ro.

Industria jocurilor de noroc tip slot-machines înseamnă 71.500 de aparate, 277 de operatori, 25.000 de locuri de muncă şi 296 de milioane de euro plătiţi ca taxe şi contribuţii la stat în anul 2017. Condiţiile draconice impuse prin lege au "cernut" operatorii, astfel că acum se întâlneşte extrem de rar situaţia în care câştigătorii să nu-şi primească banii. Din informaţiile puse la dispoziţie de ROMSLOT, un operator plăteşte 20.000 de euro/an taxă de licenţiere, 2.600 de euro/an taxă autorizare pe fiecare aparat slot-machines, 400 euro/an/aparat taxă de viciu şi o taxă specială de 3% din venit pe lună. Un operator trebuie să deţină minimum 75 de aparate, preţul pentru un aparat fiind de 13.000 de euro.

Conform ROMSLOT, aparatele nu pot fi măsluite, procentul de câştig fiind setat iniţial la punerea în funcţiune a aparatului, după care nu mai este posibil să se "umble" la acesta. Operatorii setează în general aparatele să ofere şi câştiguri, pentru a fi siguri că jucătorii se întorc în sală şi în zilele următoare.

 

×