x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator LIVE Şedinţă solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la UE

LIVE Şedinţă solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la UE

02 Feb 2022   •   19:07
LIVE Şedinţă solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la UE

România sărbătoreşte, în 2022, 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Cu acest prilej, Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, miercuri, într-o şedinţă solemnă.

La eveniment participă şi ministrul pentru Europa şi Afaceri externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian. 

LIVE Şedinţă solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la UE

Valorile Uniunii Europene trebuie să reprezinte punctul de gravitație al acțiunilor noastre prezente și viitoare, a declarat premierul Nicolae Ciucă în alocuțiunea sa la ședința solemnă comună a Parlamentului României dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

„Cei 15 ani de la aderarea României au echivalat cu transformări semnificative în beneficiul cetățenilor noștri. De asemenea, a fost o perioadă în care am înțeles importanța și am susținut o Uniune Europeană puternică, solidară, coezivă. România și-a dorit să intre în Uniune și a fost primită ca urmare a voinței românilor, care și-au dorit democrație, libertate, economie de piață, atunci când au ieșit în stradă pentru a răsturna regimul totalitar comunist. Uniunea Europeană se află astăzi într-un moment definitoriu al existenței sale dacă privim experiența recentă determinată de pandemia de Covid-19 sau ambițiile legate de tranziția ecologică și digitală. Aș putea spune că este un moment important nu doar pentru relansarea proiectului european după dificultățile generate de criza sanitară, ci și un context de turnură către ceea ce va trebui să fie Europa viitorului: conectată, ecologică, inovatoare. Sunt profund convins că acest semestru al Președinției franceze a Consiliului UE va contribui la consolidarea inițiativelor noastre comune necesare creșterii rezilienței Uniunii Europene și pregătirii acesteia pentru economia viitorului”, a mai spus premierul.

Prim-ministrul susține că, după aderarea la UE, Produsul Intern Brut al României s-a triplat (2006 - 342,7 miliarde lei, 2021 - 1.190 miliarde lei), iar PIB -ul pe cap de locuitor a devenit de aproape patru ori mai mare (2006 - 16.170 lei, 2021 - 61.368 lei).

„În calitatea sa de membru al Uniunii Europene, România nu este numai beneficiar al prosperității economice generate de cadrul european, ci are astăzi șansa de a contribui direct la conturarea politicilor europene și la construcția unui viitor al Uniunii. Dezbaterile în desfășurare din cadrul Conferinței privind viitorul Europei ne confirmă că cetățenii români, la fel ca majoritatea cetățenilor europeni, doresc mai multă Europă și mai multă convergență în dezvoltarea sa. Unitatea în protejarea valorilor europene, în promovarea elementelor fundamentale ale democrației și statului de drept în Uniune și în vecinătatea acesteia, este esențială pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor. De asemenea, obiectivele vizând o Uniune mai puternică pot fi atinse doar prin manifestarea unei veritabile solidarități și unități europene. La 15 ani de la aderarea la UE avem o nouă perspectivă determinantă pentru viitorul României. Avem oportunitatea de a recupera în dezvoltarea de infrastructură care să asigure conectarea fizică a României la rețelele de transport europene. Avem șansa unor progrese importante în sfera digitalizării, a educației și pentru oferirea unor servicii de sănătate de calitate. Avem și posibilitatea de a avansa către decarbonizarea economiei, prin investiții în tehnologii cu emisii reduse de CO2. Într-adevăr, prin aceste reforme și investiții România poate să garanteze o dezvoltare incluzivă, de care să beneficieze pe termen mediu și lung toți românii, indiferent dacă locuiesc în zonele urbane sau rurale, în oricare parte a României. În același timp, avem datoria să ne asigurăm că aceste schimbări sunt implementate de o manieră echilibrată și justă, cu luarea în considerare a realităților și provocărilor cu care se confruntă astăzi cetățenii noștri. Pentru a implementa reforme și investiții, România va beneficia, în perioada 2021-2027, de aproape 80 de miliarde de euro prin intermediul celor două mari instrumente agreate la nivelul Uniunii Europene: bugetul multianual pe 7 ani (2021-2027), respectiv Planul European de Redresare/ Next Generation EU (NGEU)”.

Acțiunea României în plan european va continua să fie ghidată de respectul deplin pentru statul de drept, pentru principiile și valorile înscrise în Tratatele UE, ca piloni de bază ai Uniunii, precum și pentru dreptul european, în general, a mai declarat Ciucă.

La finalul reuniunii, va avea loc inaugurarea unei expoziţii tematice, prezentarea şi semnarea panoului filatelic aniversar de către preşedinţii celor două Camere şi ministrul francez pentru Europa şi afaceri externe.

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă ue sedinta solemna