x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Localnic din Tulcea pentru Reuters: Sunt pe malul românesc și nu mă simt în siguranță

Localnic din Tulcea pentru Reuters: Sunt pe malul românesc și nu mă simt în siguranță

de Redacția Jurnalul    |    06 Sep 2023   •   12:00
Localnic din Tulcea pentru Reuters: Sunt pe malul românesc și nu mă simt în siguranță
Sursa foto: Hepta

Un sătean român se teme de riscul ca o dronă să se rătăcească de peste granița ucraineană. Un bărbat din Plauru, județul Tulcea, a declarat pentru Reuters că nu se simte în siguranță pe malul românesc al Dunării.

Pescuind marți pe malul românesc al Dunării, apicultorul Gabi Popescu a putut vedea barjele care încărcau cereale în portul fluvial ucrainean Izmail, la o zi după ce Rusia a lansat al treilea atac de noapte împotriva infrastructurii portuare.

Atacul a zdruncinat ferestrele din satul românesc de frontieră Plauru de peste fluviu, iar remorca lui Popescu s-a zguduit.

"Am numărat cinci explozii, trei foarte puternice", a declarat Popescu, care își aduce stupii la Plauru din centrul României de șase ani.

Ucraina a declarat că dronele rusești rătăcite au detonat pe teritoriul României, membră a NATO. România a negat cu vehemență că ar fi fost lovită, dar atacurile asupra porturilor fluviale ucrainene, aflate la doar câteva sute de metri de granița cu România, au crescut riscurile de securitate pentru NATO, care are un angajament de apărare colectivă.

"Pot să vă spun că nicio piesă, nicio dronă și nicio parte a unui dispozitiv nu a aterizat în România", a declarat marți președintele Klaus Iohannis în fața presei: "Avem un control total asupra spațiului nostru național... Dar, da, suntem îngrijorați, pentru că aceste atacuri au loc foarte aproape de granița României. Am fost... mi s-a spus astăzi că au fost verificate atacuri la 800 de metri de granița noastră, deci foarte, foarte aproape”.

Ucraina a raportat de mai multe ori în timpul războiului că arme rusești suspecte au survolat sau s-au prăbușit la vecini, inclusiv membri NATO.

În cel mai dramatic incident, două persoane au fost ucise în Polonia de o rachetă care a căzut în apropierea graniței în noiembrie anul trecut. Polonia și aliații din NATO au declarat ulterior că a fost vorba de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană lansată greșit.

Dunărea este în prezent principala cale de ieșire a Ucrainei pentru cereale, după ce accesul la porturile sale din Marea Neagră a fost întrerupt după ce Rusia a părăsit la mijlocul lunii iulie un acord privind un coridor de trecere sigură pentru cereale negociat de Națiunile Unite și Turcia. De atunci, Rusia a atacat în repetate rânduri porturile fluviale ucrainene Izmail și Reni.

În Plauru, puținii locuitori rămași pot auzi sirenele de bombardament care răsună în Izmail de mai multe ori pe săptămână.

Daniela Tănase, localnică, a declarat că sirenele sunt ignorate în timpul zilei, dar noaptea locuitorilor le este teamă.

În ciuda asigurărilor guvernamentale că România este protejată de apartenența sa la NATO, Popescu nu se simte încurajat: "Vreau să spun că nu mă simt în siguranță aici. Sunt pe malul românesc și nu mă simt în siguranță".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: localnic Tulcea mal românesc