OBSERVATOR
Expertii Academiei Romane fac lumina intr-o noua controversa aparuta in Delta Dunarii. Institutul de Cercetari Juridice al Academiei arata ca populatiei din Delta nu i s-a incalcat dreptul de preemtiune in momentul incheierii contractelor de concesionare.
ALEXANDRU NASTASE
"STRATEGIE". Ieri, la Tulcea, a avut loc o "masa rotunda" la care au fost dezbatute ultimele probleme ale Deltei
|
CONCESIONAREA. Textul de lege in discutie da in competenta Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) "concesionarea, in conditiile legii, a valorificarii resurselor regenerabile terestre si acvatice, precum si utilizarea unor terenuri pentru realizarea de obiective de investitii in zonele valorificabile din punct de vedere economic ale domeniului public de interes national". Se prevede, totodata, ca "populatia locala are drept de preemtiune". Expertii Institutului de Cercetari Juridice ai Acadamiei Romane afirma ca "aceasta din urma precizare reprezinta o inadvertenta in cuprinsul reglementarii". "Preemtiunea constituie un drept de preferinta consacrat, de regula, prin lege (dar care poate proveni si din vointa partilor in raporturi juridice concrete) exclusiv in domeniul contractelor de vanzare-cumparare", se arata in documentul Academiei Romane. Concesionarea unor bunuri ce fac parte din proprietatea publica nu are nimic in comun cu vanzarea sau instrainarea unor bunuri de vreme ce, potrivit Constitutiei, bunurile din proprietatea publica sunt inalienabile. Deci, respectand ceea ce spune legea, acuzatiile si pretentiile ridicate sunt total nefondate.
"PRIORITATE". Daca textul Legii 82 a avut in vedere nu preemtiunea, ci o prioritate la concesionare in favoarea "populatiei locale", expertii precizeaza ca aceasta nu se poate aplica deoarece, potrivit legii, concesionarea se face prin licitatie publica. "Numai in cazul in care licitatia publica nu a condus la desemnarea unui castigator, se poate recurge la procedura de negociere directa, ceea ce Legea 82 nu prevede", se arata in documentul semnat de Academia Romana. Notiunea de "populatie locala" nu are, potrivit expertilor, un continut juridic propriu, care sa fie definit prin lege. Acest fapt nu ingaduie, practic, aplicarea textului, indiferent de intelesul care i s-ar da. Academia Romana concluzioneaza ca, in textul articolului 10 din Legea 82, "prioritatea nu poate fi retinuta". Asadar, toate invocarile acestui drept la preemtiune sunt total neavenite.
Citește pe Antena3.ro
MOTIVE PUERILE GASITE DE PESCARI
|
Cativa pescari, dar si primari ai localitatilor din Delta invoca faptul ca, la licitatiile publice prin care s-au desemnat concesionarii, populatia locala nu a beneficiat de un asa-numit "drept de preemtiune". Cu alte cuvinte, protestatarii considera ca deltenii ar fi trebuit sa fie primii care sa-si poata alege cate o zona in care sa concesioneze activitatea de pescuit sau de recoltare a stufului. Si asta desi nu erau constituiti in nici un fel de asociatii cu personalitate juridica. Mai mult, potrivit legilor romanesti in vigoare, este ilegal sa se acorde dreptul la preemtiune populatiei locale. Motivele sunt multiple. Jurnalul National va prezinta astazi un document in care expertii Institutului pentru Cercetari Juridice al Academiei Romane demonstreaza fara dubiu ca eventuala acordare a dreptului de preemtiune populatiei locale la momentul organizarii licitatiilor ar fi fost un gest profund ilegal.
|
PREFECTUL PARTINITOR
|
In dezbaterea publica organizata luni pentru problemele Deltei Dunarii, prefectul de Tulcea, Chirica Lefter, cel care a condus discutia, a fost partinitor fata de parerile exprimate de cei care au luat cuvantul. Astfel, daca cei care sustineau activitatea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) erau intrerupti de prefect, cei care infierau contractele de concesiune si isi indreptau arcul inspre guvernatorul Virgil Munteanu au fost lasati sa vorbeasca. Asta, cu toate ca pretentiile lor erau ilegale. Influentele politice de la Bucuresti se fac, din pacate, simtite si la Tulcea, astfel ca guvernatorul este nevoit sa lupte cu morile de vant.
|
NEDUMERIRE
|
"De ce concesionarul din zona Chilia "taie canale aiurea in zona Babina - Cernovca?""
Georgeta Ciupitu primar Chilia Veche |