x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Locuri de muncă pentru campioni

Locuri de muncă pentru campioni

de Maria Coman    |    22 Apr 2015   •   15:22
Locuri de muncă pentru campioni

Preşedintele Fundaţiei Olimpice Române, Andreea Răducanu, a lansat un proiect dedicat foştilor sportivi de performanţă, care îşi găsesc cu greu un loc de muncă după ce îşi încheie cariera.

Carierele sportivilor de performanţă se încheie destul de repede, media fiind undeva în jurul vârstei de 30 de ani. Puţini dintre ei se gândesc dinainte la ce vor face, cei mai mulţi fiind puşi în situaţia de a intra pe piaţa muncii fără să aibă altă pregătire în afara celei sportive. Campionii olimpici, mondiali sau europeni primesc rente de la stat, în cazul celorlalţi performeri, însă, nu există sprijin concret. Unii dintre ei devin antrenori, însă nici aici nu este loc pentru toţi. Le este cu atât mai greu să îşi găsească locuri de muncă cu cât pregătirea lor profesională şi educaţională a fost axată în principal pe performanţa sportivă.

„Ieșirea din activitatea competițională reprezintă un moment dificil, atât din punct de vedere emoțional, cât și profesional. Sunt foarte puțini oameni care se gândesc la ce face un sportiv după ce își încheie activitatea. Sigur că toată lumea își dorește ca ei să rămână campioni, însă nimeni nu se gândește că, la fel cum a fost nevoie de foarte mulți ani de muncă pentru a ajunge campion în sport, și acum, pentru cea de-a doua carieră, foștii sportivi au nevoie de timp și de susținere”, spune Andreea Răducanu.

Proiectul pilot al Fundației Olimpice Române a început în luna februarie și se desfășoară pe o perioada de trei luni. Acesta îşi propune, concret,  evaluarea vocațională a sportivilor, ghidarea și pregătirea lor pentru mediul de business și facilitarea găsirii unor locuri de muncă potrivite. Sportivii lucrează cu traineri specializați și au acces atât la sesiuni de grup, cât și la întâlniri individuale.

”În momentul în care m-am retras din cariera sportivă am realizat că anumite momente în viață sunt ceva mai dificile. Având în vedere faptul că sistemul nostru era unul strict, știam clar ce am de făcut, dar în momentul în care am avut opțiunile puse pe masă nu am știut ce să aleg. La acest curs pentru asta am venit, să descopăr și să-mi dau seama ce am de ales”
Loredana Boboc, campioană olimpică la gimanstică.

×