x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Macel in Delta

Macel in Delta

de Alexandru Nastase    |    18 Oct 2006   •   00:00
Macel in Delta

In ciuda unui val de critici, autori-tatile au aprobat si in acest an in-ceperea sezonului de vanatoare, iar masacrele nu au intarziat. In Delta Dunarii se aud impuscaturi la tot pasul. Fondurile de vanatoare din Rezervatie au fost luate cu asalt de mii de vanatori. Cei mai inversunati sunt vanatorii italieni. Nici pe vremea lui Adrian Nastase, cunoscut pentru pasiunea sa pentru vanatoare, nu se intampla asa ceva.

Pentru al doilea an consecutiv, vanatorii fac prapad in Delta Dunarii sub privirile ingaduitoare ale autoritatilor. Toate cele 19 fonduri de vanatoare existente in Rezervatie au fost luate cu asalt de mii de vanatori. Cei mai inversunati sunt vanatorii italieni. Nici pe vremea lui Adrian Nastase, cunoscut pentru pasiunea sa pentru vanatoare, sezonul nu incepea atat de devreme.

Istoria din 2005 se repeta. In ciuda unui val de critici, autoritatile au aprobat si in acest an inceperea sezonului de vanatoare inainte de luna noiembrie, iar masacrele nu au intarziat. De o saptamana, in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (zona de protectie speciala pe care politicienii actualei puteri o lauda de cate ori au ocazia) se aud impuscaturi la tot pasul. Nu este vorba de vreun conflict cu Ucraina pe tema canalului Bistroe. Pur si simplu, pentru al doilea an consecutiv, autoritatile au gasit iar de cuviinta sa dea unda verde sezonului de vanatoare in Delta Dunarii. Si asta in dispret fata de toti cei care cer interzicerea definitiva a vanatorii in Rezervatie.

STRAINI. Majoritatea vanatorilor sunt straini, in special italieni. Multi "macaronari" sosesc in aceasta perioada si raman pana in iarna ca sa vaneze. Numerosi martori descriu veritabilele carnaje pe care acestia le-au facut, folosind arme sofisticate in mai multe zone din Tulcea, precum Baia, Tatanir sau Pardina. Politia a inceput anchete penale menite sa-i traga la raspundere pe cei care organizeaza astfel de carnaje. Nimeni nu a platit penal.

PRAPAD. Vanatorii nu au mila de animalele pe care le impusca

PASARI INCINERATE. Dupa Revolutie, singura entitate abilitata sa organizeze vanatori in Delta a fost Asociatia de Vanatoare si Pescuit Sportiv Tulcea (AJVPS), aceasta organizatie fiind de fapt un "stat in stat" si beneficiind de lobby puternic pe langa mai-marii zilei. Scandalurile privind vanatoarea in Delta au continuat, descoperindu-se sute de pasari incinerate intr-o cariera parasita, multe dintre ele fiind ocrotite de lege si, deci, interzise la vanatoare.

Apoi s-au descoperit cazuri de vanatori care foloseau echipamente interzise, organizarea de vanatori in zone in care nu era permisa aceasta activitate etc. Desi teritoriul Deltei trebuie sa beneficieze de protectie ecologica maxima, aproximativ 200.000 de hectare de teren au si statut de fond de vanatoare. Acolo, Administratia Rezervatiei a acordat si in aceasta toamna autorizatii de mediu pentru organizarea carnajelor.

Explicatia oficiala? "Nu exista nici un temei legal pentru a nu fi emise autorizatiile de mediu pentru vanatori, pentru ca legea este de partea lor".

MINUNEA. In 2003, la propunerea organizatiilor protectioniste, Societatea Ornitologica Romana, BirdLife International, Societatea Regala de Protectie a Pasarilor din Anglia, ARBDD si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" au convins Ministerul Agriculturii sa opreasca vanatoarea din Delta. Ministrul de la acea vreme, Ilie Sarbu, impatimit vanator, a suspendat in septembrie 2003 vanatoarea pentru sezonul 2003-2004, cu posibilitatea opririi pentru 3 ani. Minunea a durat trei luni, deoarece vanatorii romani, condusi de Marin Sultan, directorul AJVPS Tulcea, au organizat actiuni de protest, culminand cu un miting in scopul declarat de a determina autoritatile sa redeschida vanatoarea pe teritoriul RBDD. In decembrie 2003 s-a redeschis vanatoarea in Delta. In urma cu un an si jumatate, si Sulfina Barbu a promis oprirea vanatorii. Ca in multe alte cazuri, s-a dovedit ca a mintit fara sa clipeasca.

×
Subiecte în articol: observator delta vănătoare