x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Macovei, in culisele "afacerii Patriciu"

Macovei, in culisele "afacerii Patriciu"

de Oana Stancu Zamfir    |    24 Ian 2006   •   00:00
Macovei, in culisele "afacerii Patriciu"

Palatul Victoria furnizeaza inca o piesa grea in afacerea "telefonului la Parchet". Dupa convorbirea Tariceanu - Botos, Dinu Patriciu, presedintele Rom-petrol, a avut o lunga intrevedere la Guvern cu premierul si cu ministrul Justitiei, Monica Macovei. In ce masura aceasta discutie in trei despre cazul Patriciu influenteaza obiectivitatea Justitiei?

Telefonul pe care premierul Calin Popescu Tariceanu i l-a dat asta-vara procurorului general Ilie Botos, pentru a se "interesa" de dosarul prietenului sau Dinu Patriciu, nu este singura surpriza pe care Palatul Victoria o furnizeaza in acest caz.

Surse din Executiv ne-au confirmat ca, intre doua vizite la Parchet, Patriciu a avut o indelunga intrevedere la Guvern, nu doar cu premierul Tariceanu, ci si cu ministrul Justitiei, Monica Macovei.

"BOMBA". In luna noiembrie, fosta sefa a cencelariei prezidentiale, Elena Udrea, arunca pe piata o bomba, anuntand - mai mult retoric - ca in ziua in care liberalul Dinu Patriciu a fost retinut de Parchet, premierul Calin Popescu Tariceanu, seful sau de partid si bun prieten, l-a sunat pe procurorul Ilie Botos pentru a se "interesa" de caz. Informatia - care razbatuse in mediul jurnalistic chiar in momentul telefonului, in luna mai - fusese negata chiar de seful statului intr-un interviu acordat cotidianului Romania libera. Basescu isi cere scuze public aratand ca nu a vrut, prin confirmare, sa produca o criza politica, Tariceanu sustine ca e normal sa se intereseze de cazul unuia dintre cei mai mari contributori la bugetul statului, presedintele Rompetrol.

PIESA 2. Ulterior, premierul Tariceanu face un alt act de "buna-credinta" fata de colegul sau de partid, primindu-l intr-o audienta la Palatul Victoria, la finalul careia, Patriciu anunta public ca s-a plans premierului de modul in care actioneaza justitia in cazul sau. Patriciu cere o audienta si sefului statului, dar este refuzat.

O intalnire extrem de importanta lipseste insa din acest puzzle. In aceeasi perioada, Dinu Patriciu are o intrevedere "de taina" la Palatul Victoria cu primul- ministru si cu ministrul Justitiei, Monica Macovei. Taina a fost devoalata in aceste zile de surse guvernamentale care au confirmat pentru Jurnalul National participarea ministrului Macovei la intalnirea cu Patriciu, in plina cercetare a acestuia in dosarul Petromidia.

CONTROL. Sursele citate ne-a mai declarat ca in cazul anchetarii lui Dinu Patriciu s-a intamplat ca Monica Macovei sa trimita corpul de control al ministerului pentru a o verifica pe Adriana Cristescu, unul dintre cei doi procurori care au semnat ordinul de retinere a lui Patriciu, pe care presa il numeste in aceste zile "matusa lui Tariceanu". Presiunile exercitate pentru ca dosarul Rompetrol sa ii fie luat Adrianei Cristescu au fost dublate de o serie de articole de presa indreptate impotriva procuroarei.

RACEALA. Coincidenta sau nu, relatiile ministrului Justitiei cu presedintele Traian Basescu, cel care a determinat numirea ei, inregistreaza in ultimele luni o racire vizibila. Nu mai departe de ziua numirii noului presedinte al CSM, Monica Macovei a avut parte de o serie de "atingeri delicate" din partea lui Basescu. Seful statului a pus-o la punct de cateva ori pe ministresa in sedinta publica, atragandu-i atentia ca tine mortis sa fie o "exceptie", in timp ce Macovei a replicat ca nu se vrea "exceptie", ci un ministru care face reforma. Replica acesteia a stupefiat nu doar asistenta, ci si pe Basescu, ramas, culmea, fara replica. El si-a luat revansa insa in momentul in care i-a aratat ministrului ca nu cunoaste legile si regulamentul CSM, in sedinta pe care Macovei o califica peiorativ drept "festiva", urmand a fi definitivat raportul de activitate a CSM care pleca spre Parlament.

Ne intrebam daca presedintele Traian Basescu are cunostinta despre aceasta intalnire, dupa cum a stiut si de telefonul Tariceanu-Botos, si, daca da, ce masuri a luat avand in vedere, pe de o parte, ca Monica Macovei este propunerea lui in Executiv si, pe de alta, ca seful statului s-a declarat un garant al independentei justitiei.

PRESEDINTELE ROMPETROL, DIN NOU LA PARCHET
Procurorii Parchetului General au reinceput ieri turnirul audierilor in dosarul Rompetrol. Dinu Patriciu (foto) a fost citat pentru trei zile la rand la sediul institutiei, unde va trebui sa raspunda din nou intrebarilor anchetatorilor legate de acuzatiile care i-au fost aduse in luna martie a anului 2005. Audierile de ieri au durat doua ore si, potrivit presedintelui Rompetrol, nu au adus noi acuzatii si nici discutarea unor probe noi. "Mi s-au pus aceleasi intrebari ca si pana acum, legate de aceleasi acuzatii. Am sustinut ca imi mentin toate declaratiile anterioare pe care le consider complete. Sun total nevinovat", a declarat Patriciu dupa terminarea audierilor. Omul de afaceri si-a exprimat din nou speranta ca "aceasta hartuiala, care dureaza deja de doi ani, sa se incheie cat de curand". Dinu Patriciu este acuzat de evaziune fiscala, spalare de bani, inselaciune, in legatura cu privatizarea societatii Petromidia si printr-o extindere a dosarului omul de afaceri a fost invinuit si de manipularea bursei de capital. (Miruna Pasa)
×
Subiecte în articol: observator macovei patriciu dinu patriciu