x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAE se sesizează în cazul românilor arşi de vii în Germania, la Papenburg

MAE se sesizează în cazul românilor arşi de vii în Germania, la Papenburg

de Istvan Deak    |    31 Iul 2013   •   15:19
MAE se sesizează în cazul românilor arşi de vii în Germania, la Papenburg

Cazul celor doi muncitori români care au ars de vii într-un incendiu în Germania, relatat pe larg de Jurnalul Naţional, dar şi unul de mare interes în presa germană, mai ales pe fond electoral, a ajuns şi în atenţia Ministerului român al Afacerilor Externe.

Presa germană:”Condiţii inumane”
Tragedia s-a abătut în dimineaţa zilei de 13 iulie asupra unui grup de muncitori români în Germania. Din motive încă neelucidate, locuinţa în care dormeau a luat foc, curmând vieţile a două persoane de 32 şi 45 de ani. Primele rezultate ale anchetei iniţiate de autorităţile germane au scos la iveală condiţiile inumane în care lucrau şi erau cazaţi românii. Ei făceau parte dintr-o echipă de muncitori care lucra în domeniul construcţiei vapoarelor de lux pentru şantierul naval Meyer din Papenburg (Hamburg). Ministerul român, prin intermediul Ambasadei României la Berlin, a intervenit pe lângă firmele implicate în angajarea acestora, încă de la momentul în care a fost informat de producerea tragediei, se arată într-un comunicat al MAE remis Jurnalului Naţional.

Asistenţă consulară
Reprezentanţi ai Ambasadei României la Berlin au luat imediat legătura cu şantierul naval Meyer şi cu firma de recrutare a personalului SDS GmbH Emden, şi s-au deplasat la Papenburg pentru a clarifica condiţiile de muncă şi viaţă ale lucrătorilor români şi pentru a acorda asistenţă consulară acestora. Pe lângă asistenţa consulară specifică acordată în asemenea situaţii, ambasada a anunţat şi familiile victimelor de tragedia produsă.
Un diplomat al ambasadei s-a deplasat în oraşul Papenburg, unde a discutat cu o mare parte dintre cetăţenii români angajaţi în prezent pe şantierul Meyer, cu reprezentanţi ai conducerii şantierului naval Meyer şi a firmei germane SDS GmbH Emden, care s-a ocupat de recrutarea şi aducerea la muncă pe acest şantier a muncitorilor români. În cadrul discuţiilor au fost evaluate condiţiile de muncă, salarizare, cazare, protecţie socială şi de sănătate etc.

Controale la firmă
“Decesul celor doi români a atras controale amănunţite la compania înfiinţată în 1795. Primele rezultate relevă că, asemenea firmelor mari din industria cărnii, Meyer apela la subcontractanţi pentru a atrage muncitori români şi bulgari pe care îi plătea cu salarii de dumping”, scrie presa germană. Medicul care a constatat decesul celor două persoane dezvăluie pentru cotidianul german Sueddeutsche Zeitung condiţiile inumane în care erau cazaţi muncitorii. “În camera unde dormeau erau 13 paturi, lipite unul lângă altul. Nu existau dulapuri. Tot ce aveau muncitorii era împins sub pat. Bărbaţii erau ţinuţi în condiţii inumane”, spune medicul Volker Eissing. În ultimii ani, el a avut de-a face cu tot mai mulţi muncitori din România şi Bulgaria. “Din ce îmi povesteau muncitorii, ştiu că lucrau pentru nu mai mult de trei euro pe oră. Îi întrebam de fiecare dată ca să ştiu dacă are rost să le mai scriu o factură. De cele mai multe ori nu erau asiguraţi medical. Când le ceream actele, îmi spuneau că sunt la şeful lor”, spune Eissing.

Ce spune ministerul

“Cetăţenii români care au discutat cu reprezentantul Ambasadei s-au declarat mulţumiţi de veniturile realizate, stabilite în funcţie de vechime şi de orele lucrate, precum şi de condiţiile de cazare şi de asigurare medicală de care beneficiază. De altfel, mulţi dintre aceştia au arătat că lucrează pe acest şantier naval de circa 7 ani. La rândul lor, reprezentanţii şantierului naval Meyer au apreciat calitatea lucrătorilor români şi au exprimat interesul pentru continuarea cooperării cu aceştia”, se arată în comunicatul MAE român. “Ambasada României la Berlin va menţine contactul, în egală măsură, cu muncitorii români, dar şi cu conducerea firmei, şi are în vedere organizarea unei noi vizite la şantierul naval Meyer, pentru a se asigura că lucrătorii români beneficiază în continuare de condiţii normale de viaţă şi muncă”, promit autorităţile de la Bucureşti.

Monitorizarea situaţiei cetăţenilor români
Totodată, ministerul afirmă că monitorizează constant situaţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, în cooperare cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi celelalte instituţii relevante, pentru a asigura protecţia acestora în raporturile de muncă cu angajatorii străini şi în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană aplicabilă. Pe măsura liberalizării treptate a pieţelor muncii din statele UE şi în perspectiva totalei liberalizări a acestora de la 1 ianuarie 2014, s-au înregistrat, mai ales în ultimul timp, sesizări numeroase faţă de modul în care angajatorii respectă drepturile salariale sau alte drepturi ale muncitorilor români (condiţii de cazare, ore suplimentare, zile libere, etc.).

Asistenţă pentru românii în dificultate
“În ceea ce priveşte eventuale situaţii dificile cu care se confruntă cetăţenii români, atragem atenţia asupra necesităţii unei cât mai bune informări prealabile a acestora asupra drepturilor şi obligaţiilor care le revin în cazul muncii în străinătate. Sugerăm, în acest sens, consultarea recomandărilor de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi al misiunilor diplomatice, precum şi Ghidurilor lucrătorului român, editate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice”, se mai arată în comunicatul remis redacţiei.

Ministerul reaminteşte că oferă, prin intermediul ambasadelor şi oficiilor consulare, asistenţă cetăţenilor români aflaţi în situaţii dificile. “În cazul în care le sunt încălcate drepturile, recomandăm cetăţenilor români să se adreseze neîntârziat ambasadelor sau consulatelor, care pot oferi recomandări asupra modului de acţiune potrivit legislaţiei locale, cât şi agenţiilor de muncă şi sindicatelor din ţările respective, care oferă consultanţă specializată”, se mai arată în comunicat.

×