x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Magistraţii au de azi un loc de dat cu capul: www.alegericsm.ro

Magistraţii au de azi un loc de dat cu capul: www.alegericsm.ro

23 Iun 2010   •   00:00

De astăzi, magistraţii români au un nou portal, dedicat alegerilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii. La adresa www.alegericsm.ro veţi găsi proiectele candidaţilor pentru posturile din CSM, pe care le puteţi analiza şi critica. Portalul este un instrument util nu numai pentru judecători şi procurori, dar şi pentru justiţiabili.

Initiativa pentru o Justitie Curata, Fundatia Friedrich Ebert si Fundatia Konrad Adenauer au lansat astazi, in prezenta ambasadorilor Statelor Unite ale Americii, Germaniei, Suediei si Danemarcei proiectul "Alegeri CSM 2010".  La eveniment au fost prezenti presedintele CSM, Florica Bejinariu, procurorul general adjunct, Gabriela Scutea, secretarul de stat la MJLC, jud. Lidia Barac si numerosi reprezentanti ai parchetelor si instantelor romanesti.

"Programul le va oferi judecatorilor si procurorilor mai multe cunostinte despre lupta impotriva coruptiei si a infractiunilor din randul functionarilor; va imbunatati comunicarea in cadrul sistemului judiciar si comunicarea sistemului judiciar cu publicul prin intermediul presei; si, inainte de orice, incearca sa sporeasca transparenta alegerilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii, garantul de baza al independentei, impartialitatii si reputatiei profesionale a judecatorilor si procurorilor", a declarat E.S. ambasadorul Statelor Unite in Romania, Mark H Gitenstein.

"Independenta justitiei functioneaza doar actunci cand judecatorii isi asuma responsabilitatile pe care le presupune existenta acestui drept. Independenta justitiei este strans legata de felul in care gandesc persoanele din interiorul sistemului judiciar, de standardele lor etice precum si de resursele umane si financiare", a precizat la randul sau E.S. Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei.

Proiectul urmareste crearea unui mecanism transparent de comunicare si dezbatere a problemelor sistemului judiciar si a solutiilor posibile, dezvoltarea capacitatii membrilor CSM de a reactiona eficace la problemele sistemului judiciar, cresterea responsabilitatii membrilor CSM fata de corpul magistratilor si fata de societate.

In cadrul programului vor fi organizate mai multe dezbateri in care vor fi prezentate si analizate proiectele candidatilor pentru posturile din CSM, inainte de alegerile pentru desemnarea noii componente a institutiei.  De asemenea, a fost lansat un portal dedicat alegerilor pentru CSM la adresa   www.alegericsm.ro.  Portalul are patru sectiuni: dezbateri, documentare (noutatile legate de procesul electoral), profilul candidatilor (CV-ul si platforma electorala), busola electoral - un instrument prin care alegatorii pot testa masura in care un candidat corespunde optiunilor proprii.
Proiectul se va incheia cu elaborarea unui ghid de buna practica privind alegerile pentru CSM care va putea fi folosit la urmatoarele alegeri.

×
Subiecte în articol: observator