"Este un protest al domnului Năstase, nu neapărat împotriva completului, ci împotriva sistemului cu care se luptă domnul Năstase. De ce toate aceste bâlbâieli ale instanţelor, de ce toate aceste amânări în cazul domnului Năstase?", a declarat avocatul lui Năstase.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar fi trebuit să judece astăzi contestaţia în anulare, depusă de avocaţii lui Adrian Năstase la condamnarea de 2 ani de închisoare cu executare.
...............
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă azi admisibilitatea contestaţiei în anulare formulată de Adrian Năstase la decizia prin care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul 'Trofeul calităţii', o fază 'tehnică', potrivit avocatului fostului premier, Ioan Cazacu. "Astăzi (n.r. luni) se va discuta admisibilitatea acestei cereri, dacă judecătorii pot lua în discuţie această cerere, pentru că trebuie îndeplinite nişte condiţii speciale. Contestaţia în anulare este o formă de rejudecare a cauzei, iar astăzi are loc o fază tehnică"', a explicat Ioan Cazacu, potrivit Agerpres. El a amintit că din completul de 5 judecători care va lua în discuţie această cerere fac parte doi magistraţi care au decis şi condamnarea lui Adrian Năstase.
"Eu nu pun problema obiectivităţii celor două doamne, dar este un principiu vechi în justiţie că un judecător care ia o decizie într-o fază inferioară nu poate participa şi la judecarea unei faze superioare a procesului, pentru că ar fi vorba de autocenzură", a mai spus Cazacu.
Doi dintre judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) care au decis condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare în dosarul 'Trofeul calităţii' vor face parte din completul care va lua în discuţie contestaţia în anulare depusă de fostul premier la decizia de condamnare.
Completul de 5 judecători al ÎCCJ a respins pe 9 ianuarie cererile de abţinere formulate de judecătorii Cristina Rotaru şi Ioana Bogdan, care au făcut parte şi din completul care a judecat 'Trofeul calităţii', astfel că acestea vor face parte şi din completul ce va judeca contestaţia în anulare ce va fi luată în discuţie luni.
De altfel, judecătoarea Ioana Bogdan, fost consilier al şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a fost aspru contestată de Năstase şi avocaţii acestuia în timpul procesului pe fond.
Componenţa celor două complete de cinci judecători în materie penală, cât şi cele două complete de cinci judecători de civil, este stabilită la începutul anului judecătoresc de către conducerea ÎCCJ, iar dosarele care ajung la unul dintre aceste complete sunt stabilite aleator, prin sistemul informatic.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pe 3 decembrie 2012 pentru 14 ianuarie judecarea contestaţiei în anulare formulate de avocaţii fostului premier Adrian Năstase la decizia prin care acesta a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare în dosarul 'Trofeul calităţii'.
Citește pe Antena3.ro