x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Magistraţii vor depune plângere penală împotriva ministrului Predoiu

Magistraţii vor depune plângere penală împotriva ministrului Predoiu

14 Iul 2009   •   00:00
Magistraţii vor depune plângere penală împotriva ministrului Predoiu

Asociaţiile de magistraţi vor depune, astăzi, o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru.



'Am decis sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe numele lui Cătălin Predoiu pentru abuz în serviciu şi verificăm posibilitatea depunerii de plângeri şi pe numele celorlalţi membri ai Guvernului', a afirmat Mona Pivniceru, citată de Agerpres.

Ea a precizat că dintre asociaţiile de magistraţi nu a subscris la această măsură Uniunea Naţională a Judecătorilor din România.

Mona Pivniceru a adăugat că vor exista întâlniri, marţi, şi cu membri ai Consiliului Superior al Magistraturii şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a stabili un program de revendicări comune.

Reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor s-au reunit, luni seară, pentru a discuta despre revendicările personalului din sistemul justiţiei.

Pe 8 iulie, asociaţiile profesionale ale magistraţilor s-au reunit la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) şi au decis ca judecătorii din toată ţara să întrerupă activitatea în sălile de judecată între orele 9,00 şi 12,00, în semn de protest faţă de reducerile salariale operate de Ministerul Justiţiei.

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Asociaţiei Magistraţilor din România şi Asociaţiei Magistraţilor din Iaşi au solicitat Guvernului demisia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, după ce acesta a hotărât reducerea salariilor, prin neplata sporului de solicitare neuropsihică de 50%.

Magistraţii solicită Comisiei Europene să menţină monitorizarea României pe domeniul Justiţiei, fiind hotărâţi să boicoteze viitoarele alegeri prezidenţiale.

În replică, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că încetarea activităţii de judecată este contrară legii.

'Doresc să precizez faptul că, indiferent de natura problemelor invocate, încetarea activităţii de judecată este contrară legii şi statutului profesional al magistratului. Îi asigur pe protestatari că mesajul lor a fost receptat', a afirmat ministrul Justiţiei.

Cătălin Predoiu le-a transmis, pe 9 iulie, o scrisoare preşedinţilor de instanţă şi prim-grefierilor, în care solicită să asigure bunul mers al sistemului de justiţie prin reluarea activităţii de judecată şi să înţeleagă faptul că în prezent condiţiile economice sunt dificile şi că nu există resursele financiare necesare pentru plata drepturilor salariale câştigate în instanţă.

×
Subiecte în articol: observator