x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mai eco, mai ieftin: Becul cu filament dispare în 2012

Mai eco, mai ieftin: Becul cu filament dispare în 2012

de Irina Cristea    |    19 Feb 2009   •   00:00

Până în 2012, toate becurile cu filament din statele Uniunii Europene trebuie înlocuite cu becuri cu halogen. Iniţiativa aparţine Comisiei Europene şi face parte dintr-o Directivă pentru design ecologic, se arată într-un comunicat remis de Parlamentul European.



Documentul a fost înaintat în decembrie 2008, a primit aprobarea unui comitet de experţi din statele membre iar un raport pe marginea directivei va fi votat de Parlamentul European în aprilie 2009. În cazul unui vot favorabil, care se anunţă de pe acum, ţările UE vor avea timp din septembrie 2009 până în 2012 să înlocuiască toate becurile cu filament, cu amendamentul că acestea vor rămâne pe piaţă până la epuizarea stocurilor din magazine.

Potrivit Comisiei Europene, trecerea la becuri cu halogen va duce la o economie de energie însemnată. Se estimează că aceasta va fi echivalentă cu consumul anual al României sau a 11 milioane de gospodării. Totodată, emisiile de dioxid de carbon se vor diminua cu 15 milioane de tone pe an.

Economia se va resimţi şi la nivelul buzunarelor cetăţenilor. Fiecare familie ar putea face, astfel, o economie de 25-50 de euro la factura de electricitate, cu toate că becurile fluorescente sunt mai scumpe.

La nivelul UE, Irlanda a interzis deja comercializarea becurilor cu filament, cu care Edison a scos lumea din beznă.

La nivel mondial, măsura a fost deja luată de Cuba, Brazilia şi Venezuela, în 2005, şi de Australia şi Noua Zeelandă, în 2007.

×
Subiecte în articol: verde!