x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mai, luna controalelor în spitale. Ministrul Bănicioiu: La Institutul Oncologic Bucureşti “lucrurile nu merg bine”

Mai, luna controalelor în spitale. Ministrul Bănicioiu: La Institutul Oncologic Bucureşti “lucrurile nu merg bine”

de Magda Marincovici    |    04 Mai 2014   •   18:19
Mai, luna controalelor în spitale. Ministrul Bănicioiu: La Institutul Oncologic Bucureşti “lucrurile nu merg bine”

77 de spitale din întreaga ţără, inclusiv din Bucureşti, sunt controlat în această lună, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Controlul a debutat ieri, când ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a fost la Institutul Clinic Fundeni, Institutul “C.C. Iliescu” şi Institutul Oncologic Bucureşti. Controlul vizează în special secţiile de chirurgie ale spitalelor, cele mai mari din ţără şi din Bucureşti (Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri etc.). În funcţie de primele concluzii, controalele se pot extinde şi  la alte secţii din aceste spitale. Controalele sunt efectuate de echipe mixte de la casele judeţene de asigurări de sănătate şi direcţiile judeţene de sănătate din subordinea Ministerului Sănătăţii. În timpul controalelor vor fi verificate: modul cum s-au respectat criteriile de internare şi externare a pacienţilor, dacă deconturile s-au făcut conform dispoziţiilor legale, întocmirea, respectarea şi raportarea listelor de prioritate pentru cazurile programabile, potrivit Contractului-cadru, în primul trimestru al acestui an. Concluziile finale ale controalelor vor fi prezentate în cursul lunii iunie. Ministrul Nicolae Bănicioiu a declarat că la Institutele Clinic Fundeni şi “C.C.Iliescu” nu au fost găsit nereguli. În schimb la Institutul Oncologic Bucureşti, s-au găsit liste de aşteptare de două luni la radioterapie, în condiţiile în care se ştie ce înseamnă o zi, dar mai ales 60 de zile în cazul unui pacient cu cancer. Ministrul Bănicioiu a promis fonduri speciale pentru reabilitarea serviciilor de radioterapie. La Institutul Oncologic Bucureşti am ţinut lucrurile sub control, în ceea ce priveşte aprovizionarea cu medicamente, dar lucrurile nu merg bine. Sunt convins că trebuie să avem un program naţional de radioterapie care să funcţioneze perfect. Radioterapia nu mai poate funcţiona aşa cum funcţionează acum, adică în câteva centre. IOB este sufocat de numărul mare de pacienţi care vin din toată ţara. 80 la sută dintre pacienţii internaţi sunt din ţară. Institutul nu are cum să funcţioneze în aceste condiţii",  a spus ministrul Bănicioiu

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, a precizat că Direcţia generală de monitorizare, control şi antifraudă din CNAS a controlat, de la începutul acestui an, 1.700 de furnizori de servicii (spitale, farmacii, medici de familie) şi a recuperat 3,5 milioane lei. Luna controalelor în spitale este în legatură directă cu recentul scandal privind decontările ilegale de operaţii în Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Repartorie şi Arsuri, unde trei medici au fost arestaţi pentru fapte de corupţie.


×