Actuala formă a proiectului de buget pe 2010 prevede scăderea numărului de posturi în sistemul bugetar cu circa 100.000, conform declaraţiilor făcute de ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, la 7 ianuarie. Sindicaliştii susţin că nu este nevoie de concedieri, existând mai mult de 100.000 de posturi bugetate, dar neocupate, iar decizia Guvernului ar fi un truc politic.
În urma calculului făcut cu datele pe care le avem deja reiese că vor fi concediaţi mai mulţi bugetari decât ar fi nevoie, pentru că sunt deja 75.000 de posturi blocate încă de anul trecut, iar dacă adăugăm 15.000 de posturi reduse din Educaţie, 20.000 din Administraţie şi 3.000 anunţate în sistemul de Asigurări Sociale, deja vorbim despre 113.000 de posturi scăzute din sistemul bugetar.
SUSPICIUNI
Bogdan Hossu, liderul CNS Cartel "Alfa", susţine că aceste disponibilizări nu ar fi decât o altă încercare a autorităţilor de a păstra un număr de posturi pentru "clientela politică", fiind în realitate în jur de 120.000 de posturi blocate în sistemul bugetar, multe dintre ele urmând să nu fie eliminate, deşi se vor face concedieri în masă. "Deşi în Asistenţa Socială există deficit de personal, disponibilizările nu sunt după nevoi, ci după finanţe. Nu există nici o justificare la Învăţământ pentru 15.000 şi nu pentru mai mult sau mai puţin. Din 1.408.000 de posturi bugetate anul trecut, erau aproximativ 1.290.000 ocupate, deci practic sunt aproape 120.000 bugetate, dar neocupate. Se pare că dau afară o parte din aceste personae, astfel încât, aşa cum e la Inspecţia Muncii, să păstreze posturile bugetate neocupate pentru clientela politică. S-ar putea să fie mai mulţi, deşi nu este necesar să fie daţi oamenii afară", a declarat Bogdan Hossu pentru Jurnalul Naţional.
Şi Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), vorbeşte despre lipsa informaţiilor în privinţa posturilor blocate în sistemul bugetar. "Cifrele astea sunt aproape confidenţiale şi doar pe mâna Guvernului. Nici cei din zona sindicală nu vor să clarifice aceste lucruri. Acum ar trebui să fim sinceri până la capăt şi să facem curat. Mai bine mai puţini angajaţi mai bine plătiţi şi un sistem mai suplu, mai eficient", a declarat pentru Jurnalul Naţional Dumitru Costin.
Ministrul Finanţelor declara, cu ocazia audierilor în Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament, că numărul disponibilizărilor din sectorul bugetar va fi mai mic de 100.000 în 2010, iar unele reduceri de personal vor veni pe cale naturală, prin neangajarea de persoane pe posturile care se eliberează. La rândul său, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, afirma după câteva zile de la declaraţiile lui Vlădescu că evaluările arată că numai 70.000-80.000 de posturi din sistemul bugetar ar putea fi restructurate în 2010.
Citește pe Antena3.ro