x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAI PUŢIN, DAR... HAI ROMÂNIA!/Eurovision de austeritate

MAI PUŢIN, DAR... HAI ROMÂNIA!/Eurovision de austeritate

de Dana Andronie    |    Dana Cobuz    |    23 Ian 2009   •   00:00

Minune mare, mare cât venitul lui Adrian Minune! Bugetul Eurovision suferă şi el de criză şi a fost redus cu 60%. Liana Săndulescu şi Dan Manoliu sunt organizatorii care vor arăta că se poate face un show de calitate şi cu bani mai puţini.

Liana Săndulescu şi Dan Manoliu sunt hotărâţi să facă din a 11-a participare a României la Eurovision un show mare cu bani puţini
Foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Dacă anul trecut a fost secret de stat câţi bani publici s-au investit în participarea României la campionatul european de muzică, acum se ştie şi cât s-a strâns cureaua! Pentru cele două semifinale din 27 şi 29 ianuarie şi pentru finala din 31 ianuarie, Televiziunea Română cheltuieşte 100.000 de euro, faţă de ediţiile trecute, când se ajungea şi la 250.000 de euro. Diferenţă, nu glumă!

CONCEPT
Liana Săndulescu şi Dan Manoliu merită felicitări pentru economia făcută. “Am negociat la sânge pentru fiecare lucru în parte. Avem un buget de criză, dar telespectatorii nu vor sesiza nimic, se vor bucura de un show foarte bun”, ne-a declarat Liana. Trebuie să vrei şi să ai şi cu cine să faci o emisiune! Nu mai puţin de 200 de oameni lucrează pentru faza naţională a Eurovisionului! Conceptul selecţiei naţionale din acest an este găsirea celui de-al 11-lea “jucător” din echipa României. Aluzia la numărul jucătorilor dintr-o echipă de fotbal e sugerată de faptul că România se află la a 11-a participare la Eurovision. Gazdele show-ului Orlando, Escu şi Popescu evoluează pe textele lui Dan Teodorescu. În Camera Verde, Andi Vilara va face schimb de pase cu Alina Sorescu. Spre deosebire de ediţia din 2008, când s-a aruncat cu bani ca-n lăutari pentru minirecitaluri insipide, acum doar în finală va cânta Biondo şi va dansa ansamblul folcloric rusesc Kolomeika.

TAXA
Biletul de intrare la concursul european de muzică din 12-14 mai de la Moscova ne costă 100.000 de euro (147.000 de franci elveţieni). Această taxă de participare este plătită de cele 43 de ţări concurente: Franţa, Germania, Spania şi Marea Britanie (cele patru ţări fondatoare, plus Rusia, care se califică automat în finală), Albania, Andorra, Armenia; Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Macedonia, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Elveţia, Turcia şi Ucraina.

CE VA FI VA FI!
O fi Dan Manoliu născut la Moscova şi a 54-a ediţie a Eurovisionului îl prinde cu 50 de ani în buletin, dar şansa României să dezgheţe inima Rusiei este firavă ca flacăra gazului rusesc. Până acum existau “jocurile” geopolitice tradiţionale. Anul acesta este posibil şi un boicot al televotingului, din partea Poloniei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, care au de gând să-şi manifeste sprijinul pentru Georgia, ca urmare a evenimentelor din Oseţia de Sud. Şi, pe acest fond, cele 24 de piese calificate în faza naţională nu au fitil să explodeze liniile de televoting. Oferta României conţine şi un euromanelist – Costi Ioniţă, păpuşi-cântăcioase – Etnic, IMBA cu miros de Costiţă, un primar meloman – Alin Nica. Vă imaginaţi pe vreunul dintre aceştia concurând cu Patricia Kaas?! Da, Patricia este 90% intrată din partea Franţei în finala Eurovision. Diva a declarat că ar fi mândră să-şi reprezinte ţara, dar managerul său încă negociază cu televiziunea franceză, fiindcă artista se află în plin turneu internaţional. Bugetul alocat evenimentului de la Moscova este de 30 de milioane de euro.

SCHIMBĂRI
Cele două semifinale au loc la 12, respectiv 14 mai, iar finala, la 16 mai. Concursul va fi găzduit de Complexul Sportiv Olympiisky, o sală cu o capacitate de 25.000 de locuri. Organizatorii estimează o audienţă de peste 100 de milioane de telespectatori şi se aşteaptă ca la eveniment să participe aproximativ 2.000 de jurnalişti acreditaţi.

Cum în ultimii ani au tot curs contestaţii legate de modul de votare, EBU a făcut schimbări în regulament. Astfel, sistemul de votare la finală va fi mixt: televoting (50%) şi juriu de specialitate (50%). Din fiecare semifinală se califică nouă ţări (în ordinea punctelor de la televoting), plus una (cea mai votată de un juriu de specialitate).

Au fost operate schimbări importante şi în regulamentul românesc de selecţie a piesei pentru Eurovision. Din acest an, doar compozitorii români au avut voie să-şi înscrie piesele la preselecţie. Aceasta, deşi regulamentul EBU nu restricţionează accesul în concurs, pe motiv de naţionalitate. În schimb, creaţiile “mioritice” pot fi interpretate şi de cântăreţi străini.

Cu sau fără criză mondială, Eurovisionul merge înainte, iar România se ţine scai de el! Măcar o dată pe an Europa să ne vadă talentul...! 

CINE CU CE
În zilele de 27 şi 29 ianuarie 2009, începând cu ora 20:15, TVR 1 şi TVR Internaţional vor transmite în direct cele două semifinale. Primele şase calificate din fiecare serie merg în finala din 31 ianuarie. În prima semifinală intră: Zero (“Sunny Days”), Nico & Moni-k (“Disco Maniacs”), DD (“Everyday”), Romeo Zaharia (“Someone Like You”), Floriana Pachia (“Take the Chance”), Alexa (“A Girl Like Me”), Popas Band (“Strigă”), Juan Xavier (“Perdoname”), Tabasco (“Purple”), Tina (“Pleacă”), Dalma (“Love Was Never Her Friend”), Blaxy Girls (“Dear Mama”). În cea de-a doua: Besa Kokedhima (“Nothing Gonna Change”), Red Blonde (“Nu am cu cine”),  Adrian Molnar (“Go On”), Cătălin (“Stop”), Sound Check (“You Are My Love”),  Etnic (“The Love Is Life”), Irina Popa (“I Feel Your Presence”), Alexa (“One Last Night”), Alin Nica (“Don’t Leave”), IMBA (“Round & Round”), Costi (“Can You Forgive”), Elena Gheorghe (“The Balkan Girls”).

×
Subiecte în articol: observator