x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Managerul teatrului Nottara vrea o nouă expertiză a clădirii din bulevardul Magheru

Managerul teatrului Nottara vrea o nouă expertiză a clădirii din bulevardul Magheru

20 Noi 2015   •   08:42
Managerul teatrului Nottara vrea o nouă expertiză a clădirii din bulevardul Magheru
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Teatrul Nottara se află într-o situaţie extrem de gravă, la fel ca multe instituţii de pe bulevardul Magheru, şi riscă să fie închis în urma legii promulgate recent prin care este interzisă orice activitate în clădiri cu risc seismic mare, a declarat managerul Marinela Ţepuş, joi seara, la Festivalul "Dana Cenuşă - Descătuşare prin cultură".

Marinela Ţepuş a anunţat că va cere primăriei o nouă expertiză asupra clădirii în care funcţionează Teatrul Nottara.

"Teatrul Nottara se află într-o situaţie extrem de gravă. (...) Din păcate, în urma promulgării acelui articolaş cu bucluc, dintr-o lege care există din 2008, se presupune că peste câteva zile acest teatru se va închide. Şi nu e singurul, sunt 11 clădiri pe bulevardul Magheru, toate au la parter centre comerciale sau instituţii - sunt două cinematografe în această situaţie, care îşi vor închide porţile suspendând activitatea. Dorinţa noastră, a Teatrului Nottara, este nu de a nu se închide dacă într-adevăr această clădire presupune un mare risc pentru cei care sunteţi aici, pentru noi, pentru cei de pe stradă. Dorinţa noastră este, şi am cerut şi eu, şi a cerut înaintea mea şi Mircea Diaconu, primăriei, de fapt direcţiei abilitate, să se facă o nouă expertiză. De fapt, ne interesează situaţia reală a acestui imobil", a declarat managerul instituţiei de cultură.

Marinela Ţepuş a amintit că această clădire în care se joacă spectacolele Teatrului Nottara a fost construită de Liviu Ciuley, tatăl marelui regizor Liviu Ciulei, pentru familia sa.

"Vă spun o singură poveste: acest bloc a fost construit în 1945 de Liviu Ciuley, tatăl marelui regizor, pentru familia sa, pentru Liviu Ciulei care avea să devină acel mare regizor. Acelaşi Liviu Ciuley, inginer extraordinar, este unul dintre aceia care au modernizat construcţiile, care au făcut după 1940 construcţii în Bucureşti şi în alte părţi din ţară, după noile norme privind seismicitatea acestui teren. Vă dau câteva exemple: Palatul CFR - nu are bulină, Palatul nou BNR - nu are bulină, singurul imobil care are bulină este acela făcut de el pentru familia sa. Putem noi să credem că a gândit pentru sine, acest Manole, un bloc mai prost decât celelalte? Asta vrem să aflăm - o expertiză reală făcută acum, cu mijloacele moderne ale anului 2015, ca să ne dumirim", a explicat Ţepuş.

Ea a menţionat că, în ultima perioadă, după ce publicul a fost consultat despre problemele care există la Nottara, s-au făcut investiţii şi s-a schimbat faţa teatrului.

"După cum puteţi vedea, Teatrul Nottara a făcut curăţenie, pentru dumneavoastră şi la cererea dumneavoastră. Când intraţi în sală, de obicei vi se dă un chestionar pe care sunteţi rugaţi să-l completaţi şi să-l puneţi într-o urnă. Acolo scria că suntem un teatru îmbătrânit, suntem un teatru prăfuit, că suntem un teatru în care miroase a mucegai, că suntem un teatru care nu are confortul unui teatru de calitate europeană. Noi am citit şi am făcut tot ceea ce dumneavoastră aţi spus. Peste câteva zile, ar urma să se schimbe aceste scaune şi scaunele din sala mică, care sunt şi mai oropsite", a precizat Marinela Ţepuş.

La final, managerul instituţiei a invitat pe scenă o parte dintre actorii Teatrului Nottara - Ion Haiduc, George Alexandru, Ioana Calotă, Alexandru Mike Gheorghiu, Crenguţa Hariton - şi a anunţat că cere primăriei o nouă expertiză asupra clădirii, iar dacă aceasta nu se va realiza se va apela la o echipă de arhitecţi privată.

"Vrem să atragem de partea noastră toţi spectatorii, pe ceilalţi actori, astfel încât să obţinem, înainte de a se închide porţile acestui teatru, o nouă expertiză. Cred că o merităm. Vreau să vă spun că, dacă primăria nu va fi de acord cu această expertiză, noi suntem gata să facem o campanie de atragere de fonduri şi să ne plătim singuri, cu ajutorul dumneavoastră, această expertiză. Astăzi mă întâlnesc cu nişte arhitecţi ca să-mi dea o estimare. Nu ştiu cât costă o astfel de expertiză, dar nu cred că o să coste luna de pe cer şi vă aşteptăm atunci, aşa cum aţi fost şi altădată alături de noi, nu să plătiţi un bilet de spectacol, poate să plătiţi costul unui bilet care să se transforme în posibilitatea noastră de a ne face singuri această expertiză", a afirmat Marinela Ţepuş.

×
Subiecte în articol: nottara teatrul nottara expertiza